1. Miejscach,gdzie odkładają się substancje obce: - Tkanka tłuszczowa (DDT.WWA.) - W kościach na powierzchni lub trwałe wbudowanie(otów , fuor, rad) -Narządy miąższowe( wątroba, nerki, płuca): w jądrach komórkowych lub cytoplazmie (kadm.olow,rtec) -Włosy, paznokcie narkotyki, met.ciezkie 2.Badania wykonywane w testach określających toksyczność podprzewleklą i przewlekłą 1.badanie ogólne stanu zdrowia, zachowanie, spożyw. paszy i wody, przyrost masy ciała2.badanie morf- Hb, Ht, Erytr, leuk3.badanie moczu: ph, białko, glukoza4.badanie histopatolog 20-22 narządów i tkanek 3.zatrucia ostre::po 1 dawce objawy szybkie, nasilone, wymioty, bóle głowy 4. Grupy potęgujące toksyczność:ni trowa, nitro zowa, cyjanowa, aminowa Grupy osłabiające toksyczność: karboksylowa,ace tylowi, sulfonowa,azowa, tiolowa metoksylowa 5.Reakcje zaliczane do II fazy przemian zw. obcych: -sprzęganie z H2SO4;-sprzęgan ie z aminokwasami;-sp rzęganie z siarką 6.Warunki ekspozycji wpływające na powstawanie i przebieg zatrucia : -dawka, droga wprowadzenia sbst, czas i częstotliwość , pora dnia, roku. 7.Przez jaką część życia zwierz trwają badania: toks. przewlekła - całe życie płodność i rozrodczość - 3-4 pokolenia działanie teratogenne - płód w łonie matki rakotwórcze - całe życie 8.Warunki podawania substancji badanej w następujących testach zwierzętom: -toksyczność podostra - podanie następnej dawki substancji ( 3 różne), 14-28 dni -toksyczność przewlekła- główny etap badania, prowadzone przez całe życie, w paszy, ustalenie MDN, NOEL, cel - LD50 -teratogenność - specyfikacja, toksyczność ostra LD50, podprzewlekła i przewlekła- NOEL -wpływ na płodność i rozrodczość- specyfikacja, toksyczność ostra LD50, podprzewlekła i przewlekła- NOEL 10. Objawy działania alergicznego: Alergie na pokarmy - pochodzenia immunologicznego IgE - zależne np. annato, aspartam karmin koszenilowy IgE - niezależne np. benzoesan sodu, BHA, BHT 9.Okoliczności zatruć atropiną: mylenie owoców pokrzyku wilczej jagody z czereśniami,mle ko kóz mylenie nasion biełunia dziędzierzawego z czarnuszką Działanie na organizm:na ośrodkowy układ nerwowyna nerwy obwodowe(rozszer zenie źrenic), zaburzenia przewodu pokarmowy 10.Cechy organizmu decydują o powstaniu i przebiegu zatrucia: Gatunek (taksonomie);uwa runkowania genetyczne; wiek, płeć, masa ciała; odporność -nadwrażliwośĠ? na alergie; stan odżywienia; wysiłek fizyczny; choroby; stan fizjologiczny 11.Znaczenie ukrwienia narządów:Dobrz e ukrwione narządy są bardziej narażone, bo szybciej dana substancja może dotrzeć: płuca, nerki, wątroba, serce
12.Zatrucia czernidlakiem pospolitym:Czern idlak pospolity- należy do grzybów warunkowo jadalnych, substancje toksyczne łatwo sąwypłukiwane w dużej ilości wody, podawany przy alkoholu - silnie trując 13.Substancji celowo dodawanej do żywnościto subst które same nie są spożywane jako żywność, posiadają wartość odżywczą lub nie ,których celowe użycie w procesach techn produkcji spowodujezamierz onerezultaty 14. BHT- przeciwutleniacz ; kwas propionowy- kons , pieczywo- hamuje rozwój Baciłlus subtilis; lecytyna - emulgator azotyn sodu konser. 15. Zastosowania fosforanów : Fosforany - zapobiegają np. zmętnieniu piwa, utracie COZ z napojów gazowanych, zwiększają wodochłonność ,O-fosforan sodu - do proszku do pieczeniaTrójfo sforan sodu i potasu - do serów topionychPirofos foran sodu - do wódek 16. Syndrom Chińskiej Restauracji spowodowany jest częstym spożyciem koncentratów obiadowych, w którychznajdujĠ? się substancje wzmacniające smak i zapach (glutaminian sodu E 621)wchłaniane są doorganizmu po 15-25 minutach. Objawy: pieczenie i mrowienie twarzy, szyi, głowy; zesztywnienie, wykrzywienie twarzy, zesztywnienie klatki piersiowej, zaburzenia wzroku, bóle głowy, działanie na centralny układ nerwow
15.W jakim celu stosuje się promieniowanie jonizujące w technologii żywności? Zastosowanie promieniowania jonizującego t technologii żywności -hamowanie kiełkowania - ziemniaków, czosnku, cebuli -niszczenie owadów ich jaj i innych szkodników -przedłużenie okresu trwałości np. mięsa -opóźnienie dojrzewania i starzenia się owoców i warzyw -zwalczanie pasożytów: włośnicy, tasiemca -sterylizacja opakowań -sterylizacja posiłków 16. Jaka nazwę nosi choroba u ludzi spowodowana ostrym zatruciem PCB: Choroba Yusho (choroba oliwy ryżowej) Objawy : powiększenie gruczołów oczodołowych, wzmożona wydzielina z oczu. obrzęk powiek, zmęczenie, nudności wymion". 17. zanieczyszczenia przypadkowe" Wskutek nie przestrzegania zasad higieny; niewłaściwe postęp w czasie produkcjiniedopu szczalne, zanieczyszczenia tech powstają w toku produkcji lub obrotu, przenikają dożywności lub są na jej powierzchni np. pozostałości środków chem stosowanych przy ochroniei uprawie roślin. 18.Rodzaje zanieczyszczeń biologicznych żywnościdrobno ustroje, toksyny, pasożyty, wydaliny, sierść i włosy; 20. Jaką rolę w narażeniu człowieka na mikotoksyny odgrywają zwierzęta hodowlane: -bydło: zakażone mięso, mleko -trzoda chlewna: zakażone mięso 21. Zanieczyszczenia chemiczne mogą przedostawać się do żywności -intensywnej produkcji roślin- pestycydy: herbicydy, fungicydy, azotany i azotyny -rozwoju motoryzacji - ołów, kadm,
22.Na przykładzie dowolnego pierwiastka podaj jakie mogą być: ołów -źródła zanieczyszczenia żywności tym pierwiastkiem: motoryzacja - benzyna, rolnictwo - pestycydy, -skutki przewlekłego działania na organizm: niedokrwistość (hamują syntezę hemoglobiny), zaburzenia układu nerwowego (zaburzenia psychiczne), zaburzenia czynności nerek i wątroby, 23. Trucizna - substancja, która wprowadzona w małych dawkach do organizmu wskutek swoich właściwości toksykodynamiczn ych może wywoływać zaburzenia czynności ustroju i śmierć.Toksycz ność - działanie niepożądane wynikające z reakcji chemicznych lub fizykochemicznyc h pomiędzy związkiem, który wniknął do ustroju a układem biologicznym (DNA, enzymy). Zależy od wzajemnego oddziaływania trucizny, organizmu, środowiska. Zatrucie - proces chorobowy z klinicznymi objawami podmiotowymi i przedmiotowymi, wywołany przez substancje chemiczną pochodzenia egzo- lub endogennego.Prom ieniotwórczośĠ? dla organizmu- Sv -Sivert - skażenie dla org. Procesy tech zwiększające zawartość WWA w produktach: - smażenie w głębokim tłuszczu pasteryzacja sterylizacja zagęszczanie Działanie histaminy w organizmie w czasie odczynów alergicznych: ro zszerzenie naczyń krwiono cnych,zwężenie kanałów oddechowych,podr ażnienie zakończeń nerwowychJak obniżyć poziom pestycydów w środkach spożywczych : płukać, moczyć, odrzucać pierwsze liście, usuwać rdzeńJakie glikoalkaloidy występują w ziemniakach i niedojrzałych pomidorach:ziemn iaki - solanina 40%; czakonina 60%pomidory - tomatyna i tomatydyna 24Zanieczyszczen ia chemiczne w żywności jako wynik intensywnej produkcji roślinnej - pestycydy: herbicydy, fungicydy , azotany i azotyny rozwoju motoryzacji - ołów, kadm, 25. Szkodliwe działanie na organizm związkow kadmu: Uszkodzenie kanalików nerkowych, choroba Itai-Itai (zaburzenia gospodarki wapnia, osteomalacja kości), nadciśnienie, niedokrwistość , zaburzenia rozrodczości, zmniejszone wydalanie sodu, interreakcje z innymi metalami, rakotwórczy przy podaniu domięśniowym i podskórnym. 26. Zródła zanieczyszczeń żywności. -ołowiem - przemysł: hutnictwo, węglowy; motoryzacja: środki do benzyny, akumulatory; rolnictwo - pestycydy; farby, kosmetyki kadm - przemysł: dymy, ścieki, odpady; motoryzacja: guma z opon; rolnictwo :fungicydy, nawozy fosforowe, Rtęć- wybuchy wulkanów,spalan ie węgla i paliw płynnych, termometry, do produkcji farb, środków ochrony roślin, chlorku winylu 27 Skutki działania małych dawek promieniotwórcz ych na organizm człowieka -bezpośrednie: u osób napromieniowanyc h, białaczka po upływie kilku lat, po dłuższym okresie: rak piersi, tarczycy, płuc, bezpłodność, przedwczesne starzenie -genetyczne: u potomstwa, wrodzone wady wzroku daltonizm, zespół Downa, zniekształcenia anatomiczne, niedorozwój kośćca, opóźnienie rozwoju umysłowego. 24.W jakich jednostkach wyraża się aktywność promieniotwórcz ą produktów spożywczych?Bg - bekerel - grzyby, sałata, owoce jagodowe, warzywa - marchew/rdzeń 28.P rodukty źródłem wielopierścieni owych węglowodorów aromatycznychWar zywa, owoce, zboża, rośliny oleiste, ryby, produkty wędzone, grUlowane, kawa, herbata, woda pitna. 29.Skąd mogą pochodzić grupy aminowe, które mogą brać udział w reakcjach nitrozowania. a.w produktach spożywczych; aminy biogenne wytwarzane z aminokwasów pod wpływem enzymów własnych lub mikroflory w czasie psucia się produktu; alkaloidy; pestycydy: mocznikowe, karbaminowe, dwutiokarbaminow e b.w organizmie człowieka aminy endogenne np. cholina, dwumetyloamina, karnityna powstają z rozkładu białek leki np. aminopiryna oksytetracyklina alkaloidy z dymu tytoniowego
aneta1805