Kurczak po kreteńsku.doc

(21 KB) Pobierz

KURCZAK PO KRETEŃSKU

 

·         2 sprawione kurczaki po 80 dag

·         6 ząbków czosnku

·         6 łyżek oliwy z oliwek

·         1 pęczek natki pietruszki

·         1 łyżeczka tymianku

·         1 łyżeczka rozmarynu

·         3 żółte papryki

·         1 cytryna

·         sól

 

 

               Czosnek grubo posiekać po czym wymieszać z solą i rozgnieść na papkę , cytrynę przekroić w poprzek wycisnąć sok z jednej połówki i wymieszać z oliwą i czosnkiem posmarować kurczaki z zewnątrz i wewnątrz , przykryć i zostawić  na 30 min  .

Natkę posiekać cytryny pokroić w bardzo drobną kostkę (obje połówki) wymieszać z rozmarynem i tymiankiem i włożyć „farsz do kurczaków . Kurczaki nadziać na rożen i piec ok. 40 min w 180 ‘ C aż będą rumiane i chrupiące . Paprykę podawać razem z kurczakiem .

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin