SPAGHETTI ŚRUDZIEMNOMORSKIE
· 40 dag spaghetti
· 40 dag mięsa mielonego
· 1 cebula
· 2 anchois
· 1 marynowana ostra papryczka
· 1 łyżka pasty anchois ( serdelowej )
· 1 ząbek czosnku
· 1 słoiczek sosu pomidorowego
· 2 łyżki oliwy
· 5 dag tartego żółtego sera
· 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Cebulę , papryczkę i anchois drobno pokroić , zrumienić cebulę dodać zmiażdżony czosnek i mięso , smażyć dopóki mięso nie straci czerwonego koloru , wówczas przykryć i dusić jeżeli trzeba dodać odrobinę wody , następnie dodać sos pomidorowy , pokrojone anchois , pastę anchois oraz papryczkę , gotować na małym ogniu około 10 min. Spaghetti ugotować na półtwardo odsączyć ułożyć w żaroodpornym naczyniu zalać sosem mięsnym posypać serem wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekać 10 min. , posypać natką pietruszki po wyjęciu .
g-alf