Steki z pieczarkami.doc

(22 KB) Pobierz

STEKI Z PIECZARKAMI

 

·        4 plastry mięsa wołowego z biodrówki ( po 20 dag )

·        1 puszka pomidorów bez skórki (430 g)

·        40 dag pieczarek

·        30 dag fasolki szparagowej

·        3 cebule

·        ½ szklanki rosołu instant

·        ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego

·        5 łyżek oleju

·        1 łyżka koncentratu  pomidorowego

·        1 łyżka mąki

·        suszona natka pietruszki , suszona bazylia , sól , pieprz

 

               Fasolkę ugotować , osączyć , dwa cebule pokroić w kostkę i podsmażyć dodać pomidory z zalewą i gotować na małym ogniu 10 min. , wsypać suszoną bazylię i doprawić solą i pieprzem , następnie dodać fasolkę i gotować kolejne 5 min. Pieczarki pokroić w plasterki pozostałą cebulę w kostkę , rozgrzać resztę oleju podsmażyć cebulę i pieczarki , włożyć plastry mięsa , smażyć po 3-4 min. z każdej strony . Wszystko zdjąć z patelni

Posypać solą i pieprzem , zabezpieczyć przed wystygnięciem . Na patelnię wlać wino i rosół

wsypać pietruszkę dodać koncentrat pomidorowy rozmieszać , zagotować , zagęścić mąką , doprawić solą i pieprzem . Steki posypać pieczarkami polać sosem , fasolkę z pomidorami podawać osobno .

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin