STEKI Z PIECZARKAMI
· 4 plastry mięsa wołowego z biodrówki ( po 20 dag )
· 1 puszka pomidorów bez skórki (430 g)
· 40 dag pieczarek
· 30 dag fasolki szparagowej
· 3 cebule
· ½ szklanki rosołu instant
· ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego
· 5 łyżek oleju
· 1 łyżka koncentratu pomidorowego
· 1 łyżka mąki
· suszona natka pietruszki , suszona bazylia , sól , pieprz
Fasolkę ugotować , osączyć , dwa cebule pokroić w kostkę i podsmażyć dodać pomidory z zalewą i gotować na małym ogniu 10 min. , wsypać suszoną bazylię i doprawić solą i pieprzem , następnie dodać fasolkę i gotować kolejne 5 min. Pieczarki pokroić w plasterki pozostałą cebulę w kostkę , rozgrzać resztę oleju podsmażyć cebulę i pieczarki , włożyć plastry mięsa , smażyć po 3-4 min. z każdej strony . Wszystko zdjąć z patelni
Posypać solą i pieprzem , zabezpieczyć przed wystygnięciem . Na patelnię wlać wino i rosół
wsypać pietruszkę dodać koncentrat pomidorowy rozmieszać , zagotować , zagęścić mąką , doprawić solą i pieprzem . Steki posypać pieczarkami polać sosem , fasolkę z pomidorami podawać osobno .
g-alf