Placek z owocami i galaretką.rtf

(1 KB) Pobierz

Składniki              

5 jaj,

175 g cukru,

szczypta soli,

125 g mąki,

szczypta proszku do pieczenia,

500 winogron bez pestek,

450 g jeżyn,

300 g malin,

200 g serka mascarpone,

100 g jogurtu,

30-40 ml ajerkoniaku,

1 op. cukru waniliowego,

2 op. jasnej galaretki,

500 ml soku z białych winogron              

 

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z 60 g cukru i solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z 65 g cukru na krem, dodać m?kę, proszek do pieczenia, pianę z białek, wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20 min. Owoce przebrać i opłukać. Serek wymieszać z jogurtem, ajerkoniakiem, 30 g cukru i cukrem waniliowym. Biszkopt przełożyć na wilgotną ?ciereczkę usunąć papier i wystudzić. Na ciasto wyłożyć krem serowy, rozsmarować, ułożyć owoce. Galaretkę przygotować z 20 g cukru i sokiem z winogron wg przepisu na opakowaniu, tężejąc? polać placek i odstawić do zastygnięcia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin