INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY W CIASTOWNIACH ZAKŁADÓW ZAJMUJĄCYCH SIĘ PRODUKCJĄ PIECZYWA CUKIERNICZEGO.doc

(85 KB) Pobierz

INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY W CIASTOWNIACH ZAKŁADÓW ZAJMUJĄCYCH SIĘ PRODUKCJĄ PIECZYWA CUKIERNICZEGO

 

 

Do samodzielnej pracy w ciastowni może przystąpić pracownik:

1. Pełnoletni.

2.  Legitymujący się przeszkoleniem:

a. wstępnym, ogólnym i instruktażem stanowiskowym bhp,

b. w zakresie ochrony ppoż.,

c. świadectwem ukończenia kursu minimum sanitarnego.

3. Mający dobry stan zdrowia potwierdzony zaświadczeniem lekarza medycyny pracy.

4. Który uzyskał zezwolenie na pracę od bezpośredniego przełożonego.

 

Pracownik powinien być:

a. trzeźwy, wypoczęty,

b. ubrany w odzież roboczą, która winna być czysta (białe ubranie robocze, fartuch, nakrycie głowy, rękawice przystosowane do obsługi urządzenia - robocze i ochronne, buty odpowiednie do pracy w ciastowni).

 

Przed rozpoczęciem pracy pracownik powinien:

1. Wysłuchać poleceń bezpośredniego przełożonego dotyczących przebiegu danego dnia roboczego, prawidłowego wykonywania zadań.

2. Przygotować odpowiednio stanowisko pracy:

a. usunąć wszelkie zbędne przedmioty, materiały, które mogą utrudniać bezpieczną pracę,

b. zapewnić, aby podłoga na stanowisku pracy była czysta, sucha, nie zatarasowana.

c. sprawdzić :stan

- dzieży - ich czystość, stan elementów wirujących dzieży,

- zbiorników do dozowania wody,

- przewodów doprowadzających wodę i parę,

- naczyń do transportu roztopionego tłuszczu - w szczególności ich uchwytów do przenoszenia i stan emalii,

- oświetlenia - w miarę potrzeby prawidłowo doświetlić całe stanowisko robocze

- dźwigni,

- tablic sterowniczych automatycznych wag sterujących (tablice sterownicze automatycznych wag dozujących oraz dźwignie wag półautomatycznych powinny być umieszczone na wysokości od 1,2 do 1,5 m od podłogi),

- czy przestrzeń dla przetaczania dzież wynosi co najmniej 3,5 m,

- czy odstęp pomiędzy skrajnymi brzegami maszyn do mieszania ciasta wynosi co najmniej 1,5 m a także czy odstęp mieszarki od ściany wynosi co najmniej 1 m.

 

Wszelkie zauważone usterki i zagrożenia na stanowisku pracy należy natychmiast zgłaszać bezpośredniemu przełożonemu w celu ich niezwłocznego usunięcia. Obsługę urządzeń można rozpocząć dopiero po uzyskaniu zezwolenia przełożonego, po upewnieniu się, że zostały one usunięte.

 

Podczas realizowania pracy pracownik powinien zadbać, by

1. górne otwory lejów spustowych do ciasta umieszczone na poziomie podłogi były zabezpieczone w sposób uniemożliwiający wpadnięcie do tych otworów,

2. przy czyszczeniu wnętrza lejów do ciasta były stosowane skrobaczki na długich trzonkach i pasy zabezpieczające,

3. zbiorniki do dozowania wody były zabezpieczone przed przepełnieniem się,

4. przewody rurowe doprowadzające płyny gorące i parę oraz zbiorniki do płynów gorących były izolowane cieplnie oraz oznaczone odróżniającymi je barwami,

5. naczynia przenośne z gorącymi tłuszczami posiadały zabezpieczenie zapobiegające pryskaniu cieczy na zewnątrz oraz odpowiednie uchwyty umożliwiające bezpośrednie bezpieczne trzymanie naczyń lub konstrukcję umożliwiającą włożenie ich w uchwyty odpowiednich nosideł. Powierzchnia gorącego tłuszczu nie może znajdować się wyżej niż na 4/5 wysokości naczynia,

6. przenoszenie naczyń napełnionych gorącym tłuszczem o ciężarze powyżej 15 kg wraz z naczyniem nie może być dokonywane przez jedną osobę.

 

Zabrania się:

1. stosowania niebezpiecznych metod pracy tak, by mogły one zagrażać zarówno obsługującemu jak i współpracownikom, a także osobom postronnym znajdującym się w pobliżu pieca,

2. nie przestrzegania obowiązującej technologii wypieku określonych rodzajów pieczywa,

3. obsługiwania urządzenia bez przeszkolenia i koniecznych uprawnień,

4. używania naczyń przenośnych z obluzowanymi uchwytami oraz uszkodzoną emalią,

5. przebywania pracownikom pod podniesionymi oraz przechylonymi dzieżami,

6. obsługiwania urządzeń niezgodnie z DTR (dokumentacją techniczno-ruchową) w tym,

7. uruchamiania dzieży niesprawnych technicznie,

8. uruchamiania urządzeń przy otwartych osłonach i zabezpieczeniach na ich mechanizmach,

9. wkładania rąk do komory podczas jej ruchu,

10. dotykania elementów dzieży podczas jej pracy,

11. pozostawiania pracujących bez nadzoru,

12. podczas pracy maszyny wykonywania innych prac, nie związanych z obsługą urządzenia,

13. zezwalania na obsługę urządzenia przez osoby nieupoważnione,

14. uruchamiania dzieży gdy istnieje domniemanie, że jest ona niesprawna lub też wystąpiły jakiekolwiek inne zagrożenia,

15. dokonywania napraw urządzenia przez osoby nie mające do tego uprawnień. Napraw nie wolno wykonywać kiedy urządzenie pracuje,

16. uruchamiania urządzenia gdy wyłącznik krańcowy jest niesprawny,

17. dotykania ręką osprzętu elektrycznego będącego pod napięciem,

18. doprowadzania, by obsługa dzieży była utrudniona tzn. składowania różnych przedmiotów i materiałów zbyt blisko urządzenia, powodowania iż podłoga wokół niej jest śliska, nierówna czy mokra,

19. używania brudnego wyposażenia pomocniczego,

21. oświetlania stanowiska roboczego lampami przenośnymi o napięciu innym niż 24V,

22. picia alkoholu, brania udziału w niebezpiecznych zabawach, czy żartach,

23. palenia papierosów w pomieszczeniu w którym znajdują się dzieże, a także w pomieszczeniach piekarni. Palenie dozwolone jest tylko w miejscach wyznaczonych.

 

Po zakończeniu pracy pracownik powinien:

1. Jeśli praca nie będzie kontynuowana na następnej zmianie roboczej winien wyłączyć spod napięcia dzieże i inne wyposażenie i upewnić się, że pozostawione urządzenia nie stworzą żadnego zagrożenia dla otoczenia.

2. Oczyścić i uporządkować całe stanowisko robocze w tym także oczyścić i odłożyć na miejsce stałego przechowywania cały sprzęt pomocniczy.

 

 

Uwagi ogólne

 

1. Pracownik wykonujący zadania w ciastowni powinien szczególnie dbać o higienę osobistą i schludny wygląd.

2. Za niestosowanie się do ustaleń tej instrukcji pracownik może być pociągnięty do odpowiedzialności.

3. W razie wystąpienia sytuacji nie wymienionej w tej instrukcji pracownik obsługujący ciastownię winien zwrócić się o pomoc do bezpośredniego przełożonego. Dopiero po uzyskaniu dodatkowych zaleceń dotyczących toku produkcji pracownik może kontynuować pracę.

 

 

W przypadku powstania pożaru należy

- ostrzec osoby znajdujące się w obrębie zagrożenia,

- wyłączyć zasilanie budynku  w energię elektryczną i odciąć dopływ gazu,

równocześnie

- zaalarmować straż pożarną,

- powiadomić przełożonych o pożarze,

- podjąć decyzję o ewakuacji ludzi,

- przystąpić do prowadzenia akcji gaśniczej za pomocą podręcznego sprzętu gaśniczego.

 

Podczas akcji gaśniczej obowiązuje zasada podporządkowania się poleceniom kierującego akcją ratowniczo-gaśniczą.

 

W przypadku zaistnienia wypadku:

- udzielić poszkodowanemu pierwszej pomocy,

- w razie potrzeby wezwać pomoc lekarską,

- powiadomić przełożonych.

 

 

Uwaga

 

1. W razie wątpliwości co do zachowania warunków bezpieczeństwa pracy pracownik ma prawo przerwać pracę i zwrócić się do przełożonego o wyjaśnienie sytuacji.

2. W przypadku znalezienia się wobec bezpośredniego niebezpieczeństwa powstrzymać się od wykonywania pracy. Pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia, nie może jednak odmówić podjęcia innej, równorzędnej pracy, gdy usunięcie zagrożenia przy poprzednio wykonywanej pracy nie jest możliwe.

 

Sporządził                                                                                            Zatwierdził

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin