RYBA PO GRECKU
Składniki
· 1,5 kg ryby
· 3 duże marchewki
· 2 pietruszki
· 1 por
· 1 seler
· 3 cebule
· 1/2 szklanki oleju
· 3 łyżki koncentratu pomidorowego
· 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
· 1-2 łyżeczki musztardy
· 2 liscie laurowe
· 4 ziela angielskie
· sok z 1 cytrtny
· sól i cukier do smaku
Etapy przygotowania
Jarzyny zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do dużego rondla z mocno rozgrzanym olejem. Podlac 1/2 szklanki wody. Dodać przyprawy i dusić na małym ogniu około 15 minut. Dodać koncentrat, musztardę. i 3 łyżki wody i dusić kolejne 10 minut. Przprawić sokiem z cytryny i mielona papryką.
Filety rybne smażyć opanierowane w mące i jajku i tartej bułce na małym ogniu z dwóch stron. Układać na półmisku warstwami: warzywa - ryby – warzywa.
Przyozdobić natka pietruszki lub plastrami cytryny.
SMACZNEGO!!! J
hazelleyes86