Rybna zupa kremPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.550 g filetow z ryby,45 g masla,45 g maki,150 ml smietanki,1/2 peczka zielonej pietruszki,1/2 lyzeczki mielonej papryki,sol.Wywar rybny:500 g ryby (male rybki, glowy, ogony, pletwy, osci),1 cebula,1 marchewka,1/4 malego selera,1/2 cytryny,1 lisc laurowy,1 zabek czosnku,tymianek, sol,1 l wody.1. Przygotowac wywar: jarzyny obrac, oplukac, pokroic na kawalki. Z cytryny wycisnac sok. Ryby oczyscic, umyc. Do garnka wlac goraca wode i sok z cytryny.Wlozyc ryby, jarzyny i przyprawy. Posolic. Gotowac pod przykryciem na malymogniu 20 min. Wywar przecedzic. 350 ml wywaru odlac do oddzielnego naczynia.2. Filety z ryby oplukac, pokroic w kawalki. Ugotowac w pozostalym wywarze.Ostudzic, zmiksowac.3. Przygotowac z masla i maki jasna zasmazke. Rozprowadzic wywarem z ryby (350ml) i smietana. Dodac zmiksowana rybe, dobrze wymieszac. Zielona pietruszkeoplukac, drobno pokroic.4. Gotowy krem podgrzac. Doprawic sola. Mozna rowniez dodac sok z cytryny. Posypac zielona pietruszka i papryka.5. Krem podawac z grzankami posypanymi swiezymi ziolami i papryka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 24.
hazelleyes86