Zupa aromatyczna
Składniki na 4 porcje:
5 szklanek wywaru z ryby
30 dag filetu z karpia lub tołpygi
3 żółtka
pół szklanki posiekanych zielonych listków mięty
po łyżce posiekanych zielonych listków melisy, pietruszki, szczypiorku i rozmarynu
2 łodygi selera naciowego
sok i skórka otarta z cytryny
sól, pieprz
Umyty i osuszony filet skrop sokiem z cytryny, natrzyj go solą, po czym włóż do gorącego wywaru i gotuj 10 minut. Delikatnie wyjmij rybę łyżką cedzakową, usuń ości, a mięso pokrój w cienkie paski. Wywar natomiast przecedź i zagotuj.
Rozbełtane z dwiema łyżkami przegotowanej wody żółtka wlej do wywaru, dokładnie wymieszaj, wsyp posiekaną zieleninę.
Teraz dodaj pokrojoną w paski rybę i cienkie plasterki selera, i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut. Na koniec dopraw do smaku.
Do zupy tuż przed podaniem możesz wrzucić grzanki z bułki, pokrojone w kostkę ugotowane białko lub groszek ptysiowy.
hazelleyes86