Zupa rybna (zydowska)Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.400 g rybich jadalnych odpadkow (glowa, ikra, skora),1 l wody,1 marchew,1 korzen pietruszki,1 peczek natki pietruszki,3 male cebule,1 lyzka maki,2-3 lyzki oleju lub 50-60 g masla,2 liscie laurowe,sol, czarny pieprz, ocet,szczypta papryki.1. Dokladnie umyc i osolic rybne skladniki.2. Pokroic jarzyny, wrzucic do wrzacej wody, zagotowac do miekkosci.3. Zrobic gesta zasmazke z maki, masla i drobno posiekanej cebuli. Gdy zasmazkazacznie brazowiec, dodac posiekana natke pietruszki, przyprawy i kawalekmiekkiej czesci ryby. Jeszcze chwile smazyc.4. Wywar z ugotowanych jarzyn przecedzic i przelozyc do niego zasmazke. Dokladnie wymieszac. Skropic kilkoma kroplami octu, dodac reszte ryby i liscielaurowe. Gotowac ok. 20 min.5. Po ugotowaniu ostroznie wyjac skladniki rybne, usunac kosci i pozostalemiekkie czesci wlozyc na powrot do zupy.6. Przed samym podaniem jeszcze raz dodac kilka kropel octu, szczypte papryki iwlozyc do zupy ugotowane jarzyny.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 32.
hazelleyes86