Zupa z porow vichyssoise.doc

(20 KB) Pobierz
Zupa z porow vichyssoise

Zupa z porow vichyssoise
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
150 g porow (bialych czesci),
100 g kartofli,
100 ml smietany,
1 lyzka masla,
1/2 peczka szczypiorku,
1,5 l wywaru jasnego (przepis w rozdz. "zupy"),
sol, pieprz.
Grzanki:
1/2 dlugiej bulki,
2 lyzki masla,
swieze ziola.

1. Pory oplukac dokladnie pod biezaca woda, pokroic w plasterki. Kartofle obrac, oplukac, pokroic w kostke. Oplukany szczypiorek drobno pokroic, lekko
osolic, przelozyc do miseczki.
2. W garnku roztopic maslo, wlozyc pory, dusic na malym ogniu, mieszac i uwazac
by sie nie zrumienily. Dodac kartofle, dusic jeszcze 2 min.
3. Wywar zagrzac, wlac go garnka z porami i kartoflami. Gotowac pod przykryciem
na malym ogniu 30 min. Ugotowane kartofle i pory przetrzec przez sito, przelac wywarem, doprawic sola, pieprzem i smietana. Wymieszac, wstawic na 3-4
godz. do lodowki.
4. Przygotowac grzanki: bulke pokroic na kromki, zrumienic w piekarniku na zloty kolor. Drobno pokrojone ziola rozetrzec z maslem i posmarowac grzanki.
5. Dobrze ochlodzona zupe posypac szczypiorkiem. Podawac z goracymi grzankami.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 78.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin