Zupa z porow vichyssoisePorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.150 g porow (bialych czesci),100 g kartofli,100 ml smietany,1 lyzka masla,1/2 peczka szczypiorku,1,5 l wywaru jasnego (przepis w rozdz. "zupy"),sol, pieprz.Grzanki:1/2 dlugiej bulki,2 lyzki masla,swieze ziola.1. Pory oplukac dokladnie pod biezaca woda, pokroic w plasterki. Kartofle obrac, oplukac, pokroic w kostke. Oplukany szczypiorek drobno pokroic, lekkoosolic, przelozyc do miseczki.2. W garnku roztopic maslo, wlozyc pory, dusic na malym ogniu, mieszac i uwazacby sie nie zrumienily. Dodac kartofle, dusic jeszcze 2 min.3. Wywar zagrzac, wlac go garnka z porami i kartoflami. Gotowac pod przykryciemna malym ogniu 30 min. Ugotowane kartofle i pory przetrzec przez sito, przelac wywarem, doprawic sola, pieprzem i smietana. Wymieszac, wstawic na 3-4godz. do lodowki.4. Przygotowac grzanki: bulke pokroic na kromki, zrumienic w piekarniku na zloty kolor. Drobno pokrojone ziola rozetrzec z maslem i posmarowac grzanki.5. Dobrze ochlodzona zupe posypac szczypiorkiem. Podawac z goracymi grzankami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 78.
hazelleyes86