Zupa z ryby
Składniki na 6 porcji:
mała cebula
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
80 dag ziemniaków
40 dag papryki
1,5 l Rosołu z kury Instant WINIARY (w słoiku)
2-3 pomidory
40 dag mrożonych filetów rybnych
suszone zioła do smaku
25 dag słodkiej śmietany
pół pęczka świeżego koperku
(możesz go zastąpić suszonym lub mrożonym)
Jarzynka WINIARY
pieprz
Papryki oczyść, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, obrane i umyte ziemniaki potnij w kostkę, pomidory przelane na sicie wrzącą wodą i obrane ze skórki - na małe kawałki. Filety lekko rozmroź i pokrój w drobną kostkę.
Na rozgrzanym w rondlu oleju podduś cebulę i czosnek, dodaj ziemniaki i paprykę i przesmaż wszystko razem, cały czas mieszając. Następnie podlej gorącym rosołem i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Po 10 minutach gotowania wrzuć pomidory i rybę.
Przypraw zupę do smaku Jarzynką, pieprzem i suszonymi ziołami oraz zapraw śmietaną wymieszaną z koperkiem i kilkoma łyżkami zupy.
hazelleyes86