Salatka morskaPorcja dla 10 osob. Czas przygotow. 1 godz.250 g krewetek,500 g malzy,250 g kalmarow,1 matwa,1 mala osmiornica,1 cebula,500 g ryzu,375 ml oleju,sol, pieprz.1. Wymyc dokladnie wszystkie morskie skladniki. Kazdy skladnik ugotowac oddzielnie. Sos z krewetek i malz zachowac. Po odsaczeniu skladniki pociac nadrobne czesci.2. Cebule utrzec. 250 ml oleju wlac na patelnie, rozgrzac, wrzucic cebule irozdrobnione owoce morza, lekko obsmazyc.3. Do garnka wlac pozostaly olej, wsypac ryz i podgrzewac az bedzie przezroczysty, dodac sos z krewetek i malz. Wrzucic owoce morza, wlac 3 szklankiwody i gotowac tak dlugo, az woda zostanie calkowicie wchlonieta.4. Podawac ostudzone, przybrane cytryna i zielona pietruszka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 14.
hazelleyes86