TempuraPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.1 duzy kalmar,8 krewetek lub 8 oczyszczonych tuszek z malych rybek,4 grzyby aromatyczne lub prawdziwki swieze lub namoczone ioczyszczone suszone, ewentualnie duze pieczarki,12 galazek drobnej naci pietruszki,2 srednie papryki,olej sojowy.Ciasto:100 ml maki,1 jajko,i tyle wody, zeby mialo objetosc jak maka.Sos:2 lyzki mirinu (biale wino wytrawne),4 lyzki sosu sojowego,1 i 1/4 filizanki bulionu z ryby.Dodatki do sosu:drobno pokrajany szczypiorek,kilka kropel cytryny,sol,starta rzepa,starty imbir.1. Przygotowac sos: ogrzac mirin, wlac sos sojowy i bulion, wrzucic rybe, krotko zagotowac i przecedzic przez muslin (gaze).2. Kalmara oczyscic usuwajac dluga osc i wszystkie blony, odciac macki, umyc,rozkroic go na pol, rozplaszczyc, pokroic na kawalki wielkosci 3 x 8 cm.Rybki sprawic nie odcinajac ogona, przekroic na pol pionowo - przez grzbietdo brzucha, wyjac kregoslup, umyc. Z papryk usunac gniazda nasienne, pokroicwzdluz na 1 cm paski. Pietruszke umyc i zwiazac lodygami w kepki po trzy.Grzyby oczyscic i przekroic wzdluz z trzonkiem na pol.3. Jajko rozbeltac z woda, wsypac make i rozmieszac widelcem niezbyt dokladnie(nie starajac sie likwidowac malych grudek ani calkowicie "zatopic" maki).4. Rozgrzac olej w glebokim naczyniu, jak do smazenia paczkow. Zanurzac (najlepiej dlugimi paleczkami) kolejne skladniki do ciasta i smazyc na lekko zlotykolor, wyjmowac i przekladac albo na siatke do osaczania, albo na cedzak wylozony bibula. Odcedzone skladniki potrawy przekladac na indywidualne talerzyki wylozone bibula, ukladac je tak, aby ryby i kalmary byly "z tylu" talerzyka, a pozostale (grzyby, papryka, pietruszka) z przodu, przed jedzacym.5. Osobno, na malych talerzykach podac dodatki do sosu i sos - indywidualnie,w malych czareczkach. Potrawe je sie zasadniczo paleczkami, biorac po koleikazdy jej kawalek i zanurzajac go przed jedzeniem w sosie, do ktorego wrzucasie - wedle wlasnego gustu, podane dodatki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 34.
hazelleyes86