Placuszki z ryżem.pdf

(32 KB) Pobierz
39756033 UNPDF
Placuszki z ryżem
Składniki Przepis
1-1/2 szklanki ugotowanego
ryżu
szklanka mąki pszennej
2-3 jaja
pojemniczek jogurtu (najlepiej
jakiś brzoskwiniowy)
łyżeczka proszku do pieczenia
2 opakowania cukru
waniliowego
sól
2 nektarynki albo brzoskwinie
(ew. mogą być z puszki)
konfitura
Ryż powinien być ugotowany na sypko z mniejszą
niż zwykle ilością soli.
Jaja należy roztrzepać z cukrem waniliowym, dodać
mąkę z proszkiem, jogurt, ryż i pokrojone w kostkę
owoce. Konsystencja ciasta powinna być taka, żeby
placuszki nie rozlewały się podczas nakładania ich
łyżką na patelnię. Najlepiej nie dorzucać od razu
całej porcji ryżu i spróbowac usmażyc jeden
placuszek. A potem dodawać wg własnego smaku
ryż i mąkę.
Wiem, wiem, przepis brzmi nieco dziwnie, ale po
spróbowaniu wszyscy mnie o niego proszą.
A najlepiej smakują na ciepło z konfiturą morelową
albo brzoskwiniowo-marakujową (polecam materne
w trójkątnych słoiczkach).
39756033.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin