kaczka w sosie ananasowym Kaczka, 40 dag mielonej cielęciny, 2 tosty pszenne, 1/4 szklanki mleka, cebula, jajko, puszka ananasa, 4 łyżki oleju, pęczek dymki, szklanka bulionu drobiowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki sosu sojowego, łyżka soku z cytryny, łyżeczka startej skórki z cytryny, przyprawa uniwersalna lub sól, pieprz; zioła prowansalskieDo miski włóż tosty, zalej je mlekiem – dodaj posiekaną cebulę, cielęcinę i jajo. Wszystko przypraw, dodaj skórkę cytryny i wymieszaj. Tak przygotowanym farszem nadziej kaczkę, zszyj ją i włóż do - piecz 2,5 godziny w temperaturze 180şt. C. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone kawałki ananasa, wlej sok z cytryny, bulion drobiowy i sos sojowy. Upieczoną kaczkę wyjmij z brytfanny, przetrzyj sos, dodaj dymkę i zagęść mąką ziemniaczaną.
Do-ri-s