Zupa serowa
Składniki dla 4 - 6 osób:
· 1 cebula - przekrojona na pół
· 1 duża marchewka - pokrojona w plasterki
· pół dużej pietruszki - również pokrojonej w plasterki
· kawałek pokrojonego w kostkę selera
· pół pora pokrojonego w talarki
· 1 łyżka oliwy
· pół łyżeczki masła
· pęczek natki pietruszki
· 2 zgniecione ząbki czosnku
· 1 liść laurowy
· 3 kremowe serki topione
· 10 dag wędzonej szynki - pokrojonej w kostkę
· szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
· szczypta mielonego imbiru
· szczypta curry
· pół pokrojonej suszonej papryczki chilli - razem z pestkami - lub po prostu dużo pieprzu, żeby zupa była pikantna
· sól - dużo, zupa chłonie sól, jak żurek
· pieprz
· szczypta suszonego koperku
Cebulę podsmażyć na suchej patelni, jak do rosołu, przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej marchewkę, pietruszkę i selera, dodać masło oraz pora i smażyć ok. 2 min. Następnie przełożyć wszystko do garnka, dodać czosnek, natkę pietruszki, liść laurowy i gotować, aż warzywa będą miękkie. W szybkowarze wystarczy 10 min. od momentu zamknięcia.
Gdy warzywa będą już miękkie "wyłowić" je łyżką cedzakową. Do wywaru warzywnego dodać pokrojone serki topione i na małym ogniu często mieszając, gotować, aż serki się rozpuszczą. W międzyczasie na suchej patelni podsmażyć szynkę i dodać do zupy.
Czas na doprawianie: sól - tak, jak napisałam wyżej, trzeba jej sporo dodać, ale nie przesadzić - wiadomo, gałka muszkatołowa, curry, imbir, papryczka chilli, pieprz - ostrożnie, bo chilli jest bardzo ostre i na koniec suszony koperek. Chwilę jeszcze pogotować zupę na małym ogniu. Gotowe!
MonikaBk