Zupa serowa.docx

(87 KB) Pobierz

Zupa serowa

http://img1.blogblog.com/img/icon18_email.gif

http://4.bp.blogspot.com/-qK7agvZ3qYI/TzD74U4_JOI/AAAAAAAABBM/iLBnu2xU4ms/s640/zupa+serowa+2.JPG


 

 

Składniki dla 4 - 6 osób:

 

·         1 cebula - przekrojona na pół

·         1 duża marchewka - pokrojona w plasterki

·         pół dużej pietruszki - również pokrojonej w plasterki

·         kawałek pokrojonego w kostkę selera

·         pół pora pokrojonego w talarki

·         1 łyżka oliwy

·         pół łyżeczki masła

·         pęczek natki pietruszki

·         2 zgniecione ząbki czosnku

·         1 liść laurowy

·         3 kremowe serki topione

·         10 dag wędzonej szynki - pokrojonej w kostkę

·         szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

·         szczypta mielonego imbiru

·         szczypta curry

·         pół pokrojonej suszonej papryczki chilli - razem z pestkami - lub po prostu dużo pieprzu, żeby zupa była pikantna

·         sól - dużo, zupa chłonie sól, jak żurek

·         pieprz

·         szczypta suszonego koperku

 

Cebulę podsmażyć na suchej patelni, jak do rosołu, przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa.

 

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej marchewkę, pietruszkę i selera, dodać masło oraz pora i smażyć ok. 2 min. Następnie przełożyć wszystko do garnka, dodać czosnek, natkę pietruszki, liść laurowy i gotować, aż warzywa będą miękkie. W szybkowarze wystarczy 10 min. od momentu zamknięcia. 

 

Gdy warzywa będą już miękkie "wyłowić" je łyżką cedzakową. Do wywaru warzywnego dodać pokrojone serki topione i na małym ogniu często mieszając, gotować, aż serki się rozpuszczą. W międzyczasie na suchej patelni podsmażyć szynkę i dodać do zupy. 

 

Czas na doprawianie: sól - tak, jak napisałam wyżej, trzeba jej sporo dodać, ale nie przesadzić - wiadomo, gałka muszkatołowa, curry, imbir, papryczka chilli, pieprz - ostrożnie, bo chilli jest bardzo ostre i na koniec suszony koperek. Chwilę jeszcze pogotować zupę na małym ogniu. Gotowe!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin