Dżem z dyni.docx

(11 KB) Pobierz

Dżem z dyni

 

Składniki

·         50 dag miąższu dyni,

·         60 dag cukru,

·         2 pomarańcze,

 

Przygotowanie

 

Dynię obrać, oczyścić z pestek i gąbczastego miąższu, zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z cukrem i odstawić na 2 h.

Pomarańczę wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć i otrzeć skórkę, następnie dokładnie oczyścić z albedo i pokroić na kawałki.

 

Gdy dynia puści sok, dodać pokrojony pomarańcz, oraz skórkę otartą z pomarańczy i na małym ogniu gotować ok. 30 min.

Dżem powinien stać się gęsty i szklisty.

Gorący wkładać do wyprażonych słoików . Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia

Zgłoś jeśli naruszono regulamin