Sernik
Masa serowa
· 750 g białego tłustego sera
· 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru
· 3/4 szklanki cukru
· 4 jajka
· 1 cukier waniliowy
· pół kostki masła
· 3 łyżki gęstej śmietany
· ulubione bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, cytrynowa
Spód
· paczka herbatników (100 g)
· 2 łyżki roztopionego masła
Polewa
· 3 łyżki kakao
· 2 łyżki masła
· 3 łyżki cukru pudru
· 3 łyżki mleka
Okrągła blachę o średnicy 24 cm wykładamy folią aluminiową. Herbatniki kruszymy i dodajemy roztopione masło. Wysypujemy na blachę i wstawiamy na chwilę do lodówki.
Ser mielimy co najmniej dwa razy. Dodajemy cukry, masło, jajka, śmietanę i miksujemy. Gdy konsystencja jest już jednolita, dodajemy budyń w proszku i ponownie mieszamy. Na końcu wsypujemy bakalie i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę z herbatnikami. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy godzinę i 40 minut. Na początku pieczenia (przez około godzinę) ciasto możemy przykryć folią aluminiową, aby nie zrumieniło się za bardzo.
Gdy sernik wystygnie, możemy zacząć przygotowywać polewę. Roztapiamy masło. Wsypujemy kakao, cukier puder, mleko i podgrzewamy. Polewa nie powinna się zagotować. Gdy lekko przestygnie, polewamy ciasto. Sernik wstawiamy do lodówki. Najlepszy jest następnego dnia.
hazelleyes86