Ciasteczka z płatków owsianych.pdf

(103 KB) Pobierz
37870592 UNPDF
Ciasteczka z płatków owsianych
Składniki
10 dag suszonych moreli, po 5 dag suszonych jabłek, rodzynek,
siekanych orzeszków pistacjowych, wiórków kokosowych i płatków
migdałowych (lub posiekanych migdałów), 15 dag płatków
owsianych górskich, 8 dag masła, 8 dag miodu, jajko, po szczypcie
soli, cynamonu i mielonego ziela angielskiego; pergamin do
wyłożenia formy i całe obrane migdały do dekoracji
Sposób przyrządzania
Suszone owoce posiekać, dodać rodzynki i zalać w misce gorącą wodą. Zostawić na kilka
godzin, a najlepiej na całą noc. Płatki owsiane uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.
Masło i miód rozpuścić w garnku na małym ogniu, ostudzić. Dodać jajko i ubić na puszystą
masę. Dodać przyprawy, płatki owsiane, migdały i orzeszki pistacjowe. Suszone owoce
dobrze odsączyć na sitku i także dodać do masy. Blachę wyłożyć pergaminem. Dwoma
łyżeczkami układać ciasteczka na blasze (łyżeczki maczać w ciepłej wodzie, aby masa się nie
kleiła). Na każdym ciasteczku położyć migdał. Piec w nagrzanym piekarniku 20-25 minut.
 
37870592.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin