Załącznik nr 12 do SIWZ
Nr sprawy: 3/U/utrz.czystości/2006
ZASADY I ZAKRES CZYNNOŚCI UTRZYMANIA WŁAŚCIWEGO STANU SANITARNO-HIGIENICZNEGO W SZPITALU
Prawidłowe sprzątanie i utrzymanie czystości jest jedną z podstawowych zasad zapobiegania zakażeniom szpitalnym. Ze środowiska szpitalnego należy sprawnie i szybko usuwać wszelkie substancje mogące sprzyjać rozwojowi i namnażaniu się bakterii. Szczególną uwagę należy zwrócić na krew, mocz, kał, ropę i kurz oraz wszelkie resztki pokarmowe Sprzątanie ma na celu stałe usuwanie i rozcieńczanie mikroflory poprzez usuwanie drobnoustrojów ze sprzętu i otoczenia chorego. Wszelkie procedury sprzątania muszą zapewniać usunięcie brudu i kurzu, sprzęt czyszczący po każdym sprzątaniu musi być dokładnie wymyty, zdezynfekowany i wysuszony. Sprzątanie szpitala odbywać się powinno z częstotliwością i rodzajem czynności zależnym od miejsca i rodzaju powierzchni według wykazu częstotliwości wykonywanych czynności (wg zamieszczonych tabeli nr 1 i nr 2), przy użyciu środków chemicznych i dezynfekcyjnych spełniających wymogi zleceniodawcy (zał. 9). Sprzątanie powinno odbywać się całodobowo w sposób nie kolidujący z pracą komórek organizacyjnych w uzgodnieniu ze zleceniodawcą z nasileniem prac w godzinach:
·183 rano pomiędzy 700-1000
·183 po południu pomiędzy 1500 - 1800
·183 przez całą dobę wg. potrzeb oddziału
Należy wstrzymać się od sprzątania pomieszczeń, w których przebywają pacjenci:
·183 przed godziną 600 oraz po godzinie 2100 wieczorem
·183 podczas rozdawania i spożywania posiłków
·183 podczas wizyty lekarskiej
·183 podczas wykonywania zabiegów u pacjentów w salach chorych i gabinetach zabiegowo-opatrunkowych
Sprzątanie oddziałów i komórek szpitala w godzinach rannych należy wykonywać z jednoczesnym usuwaniem brudniej bielizny, basenów, kaczek oraz odpadów. Do codziennego czyszczenia, powierzchni należy stosować detergenty ułatwiające zmywanie i odpowiednie do przemywania powierzchni. Wszędzie, gdzie jest to możliwe należy stosować do sprzątania sprzęt mechaniczny zaś do sprzątania ręcznego należy używać dobrze wchłaniających mopów i ścierek właściwie dobranych pod względem reżimu sanitarnego. Uchwyty do mopów muszą być wyposażone w wymienną część myjącą, którą należy wymieniać po każdym użyciu. Mopy i ścierki muszą być dezynfekowane i prane w temperaturze 900 a przed użyciem wysuszone. Zastosowanie odkurzaczy należy ograniczyć do powierzchni koniecznych. Odkurzacz musi być wyposażony w system filtrów zapobiegających rozprzestrzenianiu się kurzu. Do sprzątania: kuchenek oddziałowych, toalet i łazienek, sal chorych podwyższonego ryzyka (oznaczonych żółtym, trójkątem”) należy używać, osobnego wyraźnie oznaczonego sprzętu. Sprzęt do sprzątania należy przechowywać czysty i suchy w wyznaczonym do tego celu pomieszczeniu lub miejscu. Osoby sprzątające pomieszczenia o podwyższonym reżimie sanitarnym – „metry szpitalne” zobowiązane są do przestrzegania zasad dotyczących stosowania środków ochrony indywidualnej: rękawic gospodarczych, odzieży ochronnej, maseczek itd. oraz zasad właściwych dla higieny rąk.
Potrzebę zastosowania środka dezynfekcyjnego określa szczegółowy zakres wykonywania czynności.
ZAKRES
Przez powierzchnie o podwyższonym reżimie sanitarnym – „metry szpitalne” należy rozumieć:
·183 gabinety zabiegowo-opatrunkowe
·183 gabinety badań i diagnostyki (w tym pokoje konsultacji pacjenta)
·183 pracownie badań pacjenta
·183 zakłady
·183 poradnie
·183 dyżurki pielęgniarskie za wyjątkiem tych, które pełnią funkcję administracyjną
·183 sale chorych w oddziałach szpitalnych
·183 pomieszczenia sanitarne (WC, łazienki, brudowniki, pomieszczenia porządkowe)
·183 kuchenki i stołówki oddziałowe
·183 apteka szpitalna (powierzchnia apteczna , receptura).
Przez pomieszczenia administracyjne – „metry administracyjne” należy rozumieć:
·183 biura
·183 szatnie personelu
·183 korytarze
·183 klatki schodowe
·183 windy
·183 portiernia
·183 pokoje socjalne pracowników
·183 gabinety ordynatorów
·183 sekretariaty
·183 pokoje lekarskie, pokoje lekarzy dyżurnych.
·183 apteka szpitalna – powierzchnie socjalne i magazynowe)
·183 archiwum szpitalne
·183 sale konferencyjne
W w/w pomieszczeniach winien być realizowany poniższy zakres prac w oparciu o przygotowany przez oferenta profesjonalny Plan Higieny i dezynfekcji dla poszczególnych miejsc i powierzchni (zarówno w odniesieniu do poszczególnych Komórek organizacyjnych jak i całości Szpitala):
1 Profesjonalne doczyszczanie powierzchni (ściany, podłogi, posadzki w zależności od rodzaju powierzchni) oraz ich konserwacja – zabezpieczenie powłoką ochronną (akryle) przynajmniej raz na kwartał.
2 Sprzątanie i dezynfekcja powierzchni w szpitalu, budynku administracyjnym obejmujące:
a sprzątanie codzienne – 1,2, 3 x dziennie
b sprzątanie profilaktyczne – 1 x w tygodniu
c sprzątanie okresowe – 1x w tygodniu, 1x w miesiącu,1x na kwartał
1 Zbieranie, segregowanie oraz usuwanie odpadów i transport ich do punktu zbiorczego
2 Prace porządkowe obejmujące:
·183 mycie okien, ram okiennych, parapetów we wszystkich pomieszczeniach szpitalnych w zależności od potrzeby mycie drzwi, obudowy lamp oświetleniowych, ścian, sufitów
·183 zdejmowanie i zawieszanie zasłon, firan, żaluzji, w przypadku konieczności ich uprania
·183 odkurzanie wykładzin dywanowych – z awaryjnym zapraniem plam
·183 mycie i dezynfekcja kratek ściekowych i wentylacyjnych
3 Wykonywanie czynności porządkowych po czynnościach remontowych, modernizacyjnych w szpitalu.
4 Inne prace gospodarcze:
·183 obsługa szatni
·183 obsługa kuchenek oddziałowych
·183 transport wewnętrzny
5 Zakup sprzętu do sprzątania wraz ze środkami chemii gospodarczej, płynów dezynfekcyjnych, worków na odpady szpitalne zgodnie z obowiązującą procedurą.
6 Dbanie o należyty stan mebli tapicerowanych poprzez ich szamponowanie przynajmniej 1x w roku
7 Przynoszenie, odbieranie, opróżnianie, dezynfekcja i mycie naczyń na wydaliny – baseny, kaczki oraz obsługa urządzeń typu macerator, myjnia-dezynfektor.
8 Opróżnianie pojemników i naczyń z wydalin od pacjenta – ssaki, butle oraz ich dezynfekcja, mycie i suszenie.
9 Dezynfekcja i mycie łóżek, szafek przyłóżkowych pacjentów, podwieszek, zmiana pościeli pacjenta po wypisach i zgonach.
10 Segregacja i transport bielizny brudnej z oddziałów do pralni oraz bielizny czystej z magazynu szpitalnego na oddziały.
Zbieranie, sortowanie i transport bielizny brudnej – proces przygotowania do prania zaczyna się w momencie zdejmowania brudnej i zanieczyszczonej bielizny, odzieży i innego asortymentu pochodzącego z sal pacjentów, pokojów badań diagnostycznych i innych miejsc świadczenia usług zdrowotnych. Pełen asortyment pościeli i bielizny należy bezpośrednio po zdjęciu umieścić w workach koloru żółtego oraz zamknąć. Bieliznę umieszcza się w workach w sposób uniemożliwiający dotykanie zewnętrznych powierzchni worka. Worek należy wypełnić do 2/3 pojemności i umieścić w wózku transportowym. Nie należy luzem przenosić bielizny do pomieszczenia zbiórki bielizny brudniej (magazyn bielizny brudnej). Transport bielizny brudnej do pomieszczenia zbiorki odbywa się z wykorzystaniem windy szpitalnej, wózkiem przeznaczonym do transportu bielizny brudnej. Ilość wózków do transportu bielizny brudnej nie może być mniejsza niż 3 szt. Zbiórką i transportem bielizny brudnej zajmują się pracownicy firmy sprzątającej. Worki użyte do zbierania bielizny powinny być grube (co najmniej 12 mikronów). Zapakowana bielizna szpitalna powinna być jak najszybciej przekazana do magazynu bielizny brudnej.
11. Transport artykułów medycznych, chemicznych, biurowych itp., z magazynów gospodarczych szpitala na oddziały i poszczególne komórki odbioru.
12. Dezynfekcja i mycie wózków transportowych i inwalidzkich oraz innego sprzętu medycznego.
13. Dezynfekcja bieżąca rozlanych płynów ustrojowych (wymiociny, krew, plwocina, mocz, kał itp.) zgodnie z obowiązującą procedurą.
14. Opróżnianie zawartości pojemników na odpady ich dezynfekcja i mycie, zabezpieczenie pojemnika od wewnątrz właściwym workiem zgodnie z obowiązującą w szpitalu procedurą zawsze po opróżnieniu.
15. Transport odpadów do miejsc ich odbioru.
16. Udział w transporcie pacjenta wewnątrz oddziałów i do pracowni diagnostycznych, konsultacyjnych i oddziałów szpitala.
17. Transport zwłok do prosektury zgodnie z obowiązującymi przepisami.
18. Transport leków z apteki szpitalnej do oddziałów (wg ustalonego harmonogramu) w zamkniętych, zabezpieczonych i oznakowanych pojemnikach.
19. Utrzymanie właściwej czystości kuchenek oddziałowych zgodnie z obowiązującymi w tym względzie przepisami sanitarnymi oraz postępowanie zgodne z wymogami właściwymi dla tych miejsc (stosowanie dobrej praktyki higienicznej)
20. Przywożenie posiłków z kuchni szpitalnej oraz ich rozwożenie na sale chorych, zbieranie, mycie i dezynfekcja naczyń kuchennych przy użyciu obowiązujących metod (wyparzanie).
21. Uzupełnianie dozowników i podajników po ich uprzednim umyciu i wydezynfekowaniu w płyn dezynfekcyjny, mydło, ręczniki papierowe do rąk, papier toaletowy.
22. Utrzymanie właściwej czystości w windach szpitalnych zgodnie z określonym zakresem.
1. Nadzór nad szafkami z odzieżą
2. Przyjmowanie i wydawanie odzieży studentom, personelowi oraz odzieży z depozytu pacjentów przekazywanych z oddziałów i izby przyjęć
3. Utrzymanie czystości w pomieszczeniach szatni i szafkach ( powierzchnia zewnętrzna szafek )
4. Zapewnienie ciągłości pracy szatni (dostępności) w godzinach od 600do 2000
5. Ponoszenie odpowiedzialności materialnej w obszarze realizowanych usług.
II. OBSŁUGA KUCHENKI ODDZIAŁOWEJ I STOŁÓWEK obejmuje:
1. Pobieranie i transport posiłków dla pacjentów z kuchni centralnej
2. Podawanie posiłków zgodnie z ustalona dietą dla pacjentów pod nadzorem pielęgniarki
3. Zbieranie, zmywanie, i wyparzanie naczyń, sztućców oraz mycie termosów i innego sprzętu kuchennego
4. Podgrzewanie za zgodą pielęgniarki napojów i potraw dla pacjentów dostarczonych przez rodzinę za zgodą pielęgniarki
5. Utrzymywanie należytego stanu higieny w kuchence oddziałowej zgodnie z planem higieny dla kuchenek oddziałowych oraz dbanie o należyty stan techniczny sprzętu (w tym odkamienianie wyparzaczy do naczyń)
6. Zbieranie, segregowanie i usuwanie odpadów pokonsumpcyjnych oraz ich dostarczanie do miejsca składowania.
7. Ponoszenie odpowiedzialności za powierzony sprzęt kuchenny danej kuchenki oddziałowej.
III. CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ BRYGADZISTKĘ NA RZECZ ZAMAWIAJĄCEGO obejmują:
1. Prowadzenie gospodarki: bielizną, środkami czystościowymi i biurowymi, sprzętem kuchennym i meblami w oddziale.
2. Pobieranie z magazynów w/w środków i artykułów i nadzór nad ich dystrybucją.
3. Dbanie o właściwą eksploatację i bieżącą konserwację, wymianę zniszczonego i zużytego sprzętu i materiałów.
4. Pisemne zgłaszanie napraw do służb technicznych szpitala i dopilnowanie ich realizacji.
5. Współpraca z działami usługowymi zakładu w zakresie niezbędnym dla zabezpieczenia bezawaryjnego funkcjonowania oddziału.
6. Niezwłoczne powiadomienie przełożonego o uszkodzeniach, awariach i powstałych zużyciach sprzętu i aparatury w oddziale .
7. Prowadzenie spraw związanych z wydawaniem rzeczy osób wypisanych z oddziału lub zmarłych oraz prawidłowe ich zabezpieczenie.
8. Dostarczanie skierowań i materiałów pobranych od pacjenta do laboratoriów i pracowni.
9. Prowadzenie kartoteki sprzętu w oddziale i przynajmniej 1 x w miesiącu dokonywanie kontroli stanu.
10. Przechowywanie zamówień , zapotrzebowań, przekazywanie i odbiór niezbędnej dokumentacji.
Tabela nr 1 do załącznika nr 12 do SIWZ
SZCZEGÓŁOWY ZAKRES I CZĘSTOTLIWOŚĆ WYKONYWANIA
(sale chorych, gabinety zabiegowo-opatrunkowe, gabinety badań i diagnostyki w tym pokoje konsultacji pacjenta, pracownie badań pacjenta, zakłady, poradnie, dyżurki pielęgniarskie za wyjątkiem tych, które pełnią funkcję administracyjną;, pomieszczenia sanitarne - WC, łazienki, brudowniki, pomieszczenia porządkowe; kuchenki i stołówki oddziałowe, apteka szpitalna - powierzchnia apteczna , receptura).
Rodzaj powierzchni, sprzętu
Mycie
Dezynfekcja
kryswiec