Trzeci miesiąc
Utrwalamy nawyki żywieniowe z dwóch poprzednich miesięcy naszej diety, a więc jadamy regularnie cztery posiłki dziennie z dużą ilością warzyw i sporą nabiału, a bez ograniczeń pijemy niegazowaną wodę mineralną i herbaty owocowe bez cukru. W trzecim miesiącu stosujemy lekkostrawną dietę, a w porze obiadowej jadamy delikatne zupy (ich składniki podane są tak, by otrzymać pół litra potrawy).
Na śniadanie • Pół grahamki z łyżką twarożku kanapkowego, większy świeży ogórek, 2 liście sałaty. Kawa lub herbata z mlekiem.• Pół grahamki, pół opakowania twarożku wiejskiego light, pomidor, łyżka posiekanej natki pietruszki. Kawa lub herbata z mlekiem.• Pół grahamki, plasterek szynki konserwowej, czerwona papryka, 2 liście sałaty. Kawa albo herbata z mlekiem.• Pół grahamki, łyżka twarożku kanapkowego, łyżka posiekanego szczypiorku, 2 liście sałaty, świeży ogórek. Kawa lub herbata z mlekiem.Na II śniadanie • Sałatka z jajka na twardo, dużego pomidora, 3 łyżek groszku zielonego, z sosem przygotowanym z 3 łyżek jogurtu naturalnego, łyżki majonezu light, łyżeczki musztardy, posiekanej bazylii, doprawiona pieprzem.• Sałatka z 50 g wędzonego dorsza, 1/2 szklanki groszku zielonego, łyżki posiekanego szczypiorku, pokrojonego ogórka konserwowego i 1/2 żółtej papryki, z sosem przygotowanym z łyżki majonezu i 2 łyżek jogurtu naturalnego.• Sałatka z 3 liści zielonej sałaty, 2 pomidorów, 2 łyżek zielonego groszku, 4 krążków cebuli, 1/2 opakowania fety, 6 oliwek, z sosem z łyżeczki oliwy, soku cytrynowego, cukru (do smaku), łyżeczki posiekanej bazylii.• Sałatka z 1 szklanki białej kapusty, połowy pomarańczy, łyżki pestek słonecznika, łyżki rodzynek, 2 plasterków pieczonej cielęciny, z sosem z łyżki majonezu light, łyżeczki octu winnego, łyżki jogurtu naturalnego.Na obiad • Zupa rybna: filet rybny (ok. 100 g dorsza lub morszczuka) podsmaż z cebulą na łyżce oliwy. Połącz filet z przygotowanym wywarem z włoszczyzny (średnia marchew, średnia pietruszka, 1/2 małego selera). Zagęść zupę ugotowanym i zmiksowanym ziemniakiem. Dodaj małą puszkę koncentratu pomidorowego, przypraw oregano, bazylią, solą i łyżeczką sproszkowanej słodkiej papryki.• Zupa selerowa: ugotuj wywar z małej piersi kurczaka, pokrojonej włoszczyzny (średnia marchewka, średnia pietruszka, mały por, średni seler), ziemniaka i łyżki rodzynek. Ugotowane warzywa zmiksuj, a mięso pokrój i ponownie dodaj do wywaru. Przypraw do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Zjedz, dodając łyżkę jogurtu naturalnego.• Zupa ziemniaczano-porowa: na łyżce oliwy podsmaż plaster chudego mięsa i pokrojonego w krążki pora. Dodaj szklankę wody i dużego ziemniaka przekrojonego na pół. Całość duś, aż ziemniaki będą miękkie. Ziemniaki zmiksuj ze szklanką wody i dodaj do reszty potrawy, zagotuj, przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zjedz, dodając 2 łyżki jogurtu naturalnego.Na podwieczorek • Duża gruszka, jogurt naturalny (opakowanie 175 g).• Brzoskwinia, jogurt naturalny (opakowanie 175 g).• 10 ciemnych winogron, jogurt naturalny (175 g).• Średni grejpfrut, jogurt naturalny (175 g).
To się może zdarzyć Dopiero po sześciu miesiącach od uzyskania wymarzonej wagi organizm przyzwyczaja się do zmian, jakie w nim zaszły. By utrzymać efekt odchudzania, stosujmy się więc nadal do podstawowych założeń zakończonej diety, wybierajmy z niej potrawy, które najbardziej nam smakowały i więcej czasu spędzajmy aktywnie na świeżym powietrzu.
joshamee