Łosoś w papilotach z makaronem ryżowym.doc

(424 KB) Pobierz
Łosoś w papilotach z makaronem ryżowym

Łosoś w papilotach z makaronem ryżowym

Składniki, 2 porcje:

2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
4 cienkie plasterki limonki
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
2 filety łososia bez skóry po 200 g każdy
4 łyżki posiekanej kolendry

Dodatki:

makaron ryżowy, przyrządzony według przepisu na opakowaniu, zmieszany z sosem sojowym do smaku i posiekaną kolendrą
papiloty: gruby papier do pieczenia



Wykonanie:

·         W miseczce wymieszać ocet ryżowy z sosem sojowym i olejem sezamowym.

·         Z papieru do pieczenia wyciąć 2 prostokąty. Na każdym ułożyć plasterki limonki i czosnku, przykryć filetem z łososia i polać sosem. Zawinąć papier dookoła ryby tworząc paczuszkę lub zwinąć papiloty w kształt cukierka.

·         Paczuszki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gotować przez około 5 - 10 minut w zależności od grubości filetów. Paczuszki ułożyć na talerzach.

·         Łososia posypać posiekaną kolendrą i podawać z makaronem ryżowym wymieszanym z sosem sojowym. Kawałki łososia maczać w dodatkowym sosie sojowym, podanym w oddzielnej miseczce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin