Łosoś w papilotach z makaronem ryżowym
Składniki, 2 porcje: • 2 łyżki octu ryżowego • 1 łyżka sosu sojowego • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego • 4 cienkie plasterki limonki • 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki • 2 filety łososia bez skóry po 200 g każdy • 4 łyżki posiekanej kolendry Dodatki: • makaron ryżowy, przyrządzony według przepisu na opakowaniu, zmieszany z sosem sojowym do smaku i posiekaną kolendrą • papiloty: gruby papier do pieczenia Wykonanie:
· W miseczce wymieszać ocet ryżowy z sosem sojowym i olejem sezamowym.
· Z papieru do pieczenia wyciąć 2 prostokąty. Na każdym ułożyć plasterki limonki i czosnku, przykryć filetem z łososia i polać sosem. Zawinąć papier dookoła ryby tworząc paczuszkę lub zwinąć papiloty w kształt cukierka.
· Paczuszki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gotować przez około 5 - 10 minut w zależności od grubości filetów. Paczuszki ułożyć na talerzach.
· Łososia posypać posiekaną kolendrą i podawać z makaronem ryżowym wymieszanym z sosem sojowym. Kawałki łososia maczać w dodatkowym sosie sojowym, podanym w oddzielnej miseczce.
Bozena-62