Sałatka z łososiem i dzikim ryżem.doc

(377 KB) Pobierz
Sałatka z łososiem i dzikim ryżem

Sałatka z łososiem i dzikim ryżem

z limonką i natką pietruszki

Składniki:

1 woreczek ryżu dzikiego (lub mieszanego z białym ryżem)
250 g filetów świeżego łososia bez skóry i ości
3/4 filiżanki posiekanej natki
3/4 filiżanki posiekanego szczypiorku
2 limonki, wyciśnięty sok i starta skórka*
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
100 ml śmietany 22% - opcjonalnie

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, odcedzić i wsypać do salaterki.
W międzyczasie przygotować łososia: odciąć i wyrzucić skórkę, z filetów wyjąć większe ości, umyć, osuszyć, oprószyć solą i ugotować na parze.

·         Łososia podzielić na mniejsze cząstki, usuwając pozostałe ości. Wymieszać z ryżem, natką, szczypiorkiem, skórką i sokiem z limonki (zastępując ewentualnie cytryną). Doprawić solą oraz pieprzem. Przed samym podaniem wymieszać ze śmietaną. Można serwować na zimno lub też na ciepło (wówczas śmietanę najlepiej dodać dopiero po podgrzaniu sałatki).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin