Roladki z łososia na musie selerowym
Składniki, 2 porcje: • 4 łyżki oliwy z oliwek • 1/4 cebuli • 2 łodyżki selera naciowego, około 150 g • 1 nieduży ziemniak • 300 g filetów z łososia bez skóry i ości • 150 g chudego bekonu, 4 - 6 cienkich plasterków (najlepiej paczkowane) • 1 ząbek czosnku • sól i świeżo zmielony czarny pieprz oraz: garść rukoli, olej do smażenia, mąka do obtoczenia, opcjonalnie biały ryż lub ziemniaki z wody Przygotowanie:
· W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć nie rumieniąc. Dodać pokrojonego w małe kawałeczki ziemniaka i selera. Smażyć nie rumieniąc przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać niewielką ilość wody, tak aby tylko przykryć warzywa (lepiej mniej niż za dużo). Posolić do smaku i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, aż do miękkości warzyw. Przetrzeć przez sito (nie miksować, gdyż mogą pozostać włókna selera).
· Łososia przekroić w poprzek na cieńsze plastry, zwinąć w roladki i owinąć w bekon (roladki mogą być grubsze niż na zdjęciach). Jeśli potrzeba, spiąć wykałaczką. Roladki obtoczyć w mące.
· Na patelni rozgrzać 1/2 cm warstwę oleju i zrumienić pokrojony na plasterki czosnek. Czosnek wyjąć i włożyć roladki. Smażyć je na średnio dużym ogniu aby ładnie się zrumieniły z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy.
· Na talerzach rozsmarować gorący mus selerowy, rozłożyć po kawałeczku czosnku, wyłożyć roladki, wyjmując wcześniej wykałaczki. Udekorować rukolą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Roladki można podać z białym ryżem lub ziemniakami z wody.
Bozena-62