pasztet z soczewicy.docx

(11 KB) Pobierz

pasztet z soczewicy

250 g czerwonej soczewicy ( szklanka ), 500 ml zimnej wody, 1 duża marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 duża cebula, sól, pieprz, 2-3 posiekane ząbki czosnku, chilli, curry, imbir, 3-4 jajka

Soczewicę rozgotować w 500 ml wody. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę ze startą na tarce marchewką, pietruszką i selerem. Do warzyw dodać wszystkie przyprawy i smażyć jeszcze około 2 minut. Wymieszać warzywa z pulpą soczewicową i ewentualnie doprawić do smaku.Masę mozna zmiksować blenderem, ale wydaje mi się, ze taka niejednolita konsytencja prezentuje się ciekawiej. Nalezy pamiętać, że smak masy złagodnieje po dodaniu jajek! Teraz dodajemy jaja i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Kilkakrotnie stukamy blaszką o blat, by usunąć pęcherzyki powietrza. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 st. C. Przed krojeniem dobrze ostudzić.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin