Kluseczki śmietankowe-kładzione.doc

(483 KB) Pobierz
Kluseczki śmietankowe – kładzione

Kluseczki śmietankowe – kładzione

Składniki

·         1 gęsta kwaśna śmietana 200g

·         2 jajka

·         1/2 cukru waniliowego(jak ktoś lubi)

·         8 czubatych łyżek mąki

·         1 łyżka masła

·         łyżka czubata bułeczki tartej

·         sól

·         cukier do posypania

Opis przygotowania

Zagotować wodę, lekko posolić. Śmietanę wyłożyć do miseczki ,dodać jajka, cukier waniliowy, mąkę. Wszystko razem ,dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Na gotującą wodę, kładziemy kluski łyżką, wielkość wg uznania. (najpierw jedną kluseczkę ,jak sie nie rozwali to ciasto jest akurat, inaczej dokładamy jeszcze jedną łyżkę mąki). Gotujemy około 2 minut, na małym ogniu od wypłynięcia. Masło przesmażyć z bułką tartą, polać kluseczki i posypać odrobiną cukru. Smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin