PASZTECIK- WĄTROBIANKA DO SŁOKÓW
SKŁADNIKI:
3kg-boczku przerośniętego
60-80dkg-słoniny
60-70dkg-watroby wieprzowej-raczej 70-80 jest wtedy wątrobianka a jak mniej to pasztet
3-garście majeranku –jeśli masz to swój –dobrze roztarty
3-łyzeczki soli –po wymieszaniu ma być za słone!!!!!!!-bo wciągnie tą sól
1 i 0,5 –łyżeczki cukru
1-łyzeczka pieprzu
3 -5 ząbki czosnku rozetrzeć z solą lub w „tym do rozgniatania) J
Ziele angielskie kilka 2-3 ziarnka
Kilka ziaren pieprzu
I 1-2 liście laurowe
WYKONANIE
Boczek ,słoninę ugotować z liśćmi laurowymi, zielem ang., pieprzem raczej na wolnym ogniu-gazieJ
Po wyłączeniu do tego włożyć ponacinaną wątrobę aby się zaparzyła a nie gotowała-tak aby niebyła krwista.
Mięsko, boczek po przestygnięciu i wątrobę zmielić 2x przez maszynkę na oczkach takich jak na mielone –(ja robię raz bo lubię taką wątrobiankę nie mazię –paćkę tylko taką troszkę inną)
Dodać te przyprawy :czosnek , sól, cukier, majeranek, pieprz.
Dobrze wymieszać i nakładać do słoików ,ja robię w dżemówkach-nakładać tak do trzech czwartych słoika.
Dobrze jest zrobić np. popołudniu i słoiki wstawić do lodówki czy na cement na noc a na drugi dzień gotować ,lub robić rano a wieczorem gotować.
Gotować 1godzinę i 15 minut
Smak zależy od tego jaki jest boczek jeśli barzo przerośnięty dac właśnie wtedy 70-80dkg słoniny.wychodzi z tej porcji ok.. 14 słoików
KIEŁBASA DO SŁOIKÓW
3kg –miesa drugi gatunek ,np. gulaszowe? Na mielone
Jeśli mięso jest b.chude dodać słoniny(BOCZEK) około 0,5kg
1 op. Sól peklo
Prawie ¾ op pieprzu
2 łyzeczki soli
2-3 ząbki czosnku
1op . gorczycy
1 garść majeranku
3 szklanki wody przegotowanej zimnej
Mieso pokroić na kawłki takie do mielenia w maszynce –następnie wymieszać wszystko z przyprawami –odstawić na około pól godziny,aby „przeszło”
Następnie najpierw trochę!! mięsa 2-3 x przemielić z czosnkiem,
Nastepnie przemielić tą resztę miesa i może słoninka-boczek
Wymieszać z wodą dobrze wyrobić i odstawić tak jak pasztet
Jeśli popołudniu to do jutra jeśli rano to do wieczora
Potem można jeszcze dodać wody –jak się to wyrabia to widać czy jest takie ok. czy jeszcze wodyJ
Wychodzi też około 14 słoików dżemówek –też się wklada do ¾ słoika
Gotować na wolnym ogniu tez godzinę –wystawiam na ręcznik –przykrywam ręcznikiem
A jak tylko przestygną to jeden słoik wstawiam do lodówki aby szybciej wystygł i posmakować!!!!!!!!!!!!!!!!!
Solić i pieprzyć można według swego uznania
hazelleyes86