mój przepis-Pasztecik i kiełbaska do sloika.doc

(29 KB) Pobierz
PASZTECIK- WĄTROBIANKA DO SŁOKÓW

PASZTECIK- WĄTROBIANKA DO SŁOKÓW

 

SKŁADNIKI:

 

3kg-boczku przerośniętego

60-80dkg-słoniny

60-70dkg-watroby wieprzowej-raczej 70-80 jest wtedy wątrobianka  a jak mniej to pasztet

3-garście majeranku –jeśli masz to swój –dobrze roztarty

3-łyzeczki soli –po wymieszaniu  ma być za słone!!!!!!!-bo wciągnie tą sól

1 i  0,5 –łyżeczki cukru

1-łyzeczka pieprzu

3 -5 ząbki czosnku rozetrzeć z solą lub w „tym do rozgniatania) J

Ziele angielskie kilka 2-3 ziarnka

Kilka ziaren pieprzu

I 1-2 liście laurowe

 

WYKONANIE

 

Boczek ,słoninę ugotować z liśćmi laurowymi, zielem ang., pieprzem  raczej na wolnym ogniu-gazieJ

Po wyłączeniu do tego włożyć ponacinaną wątrobę aby się zaparzyła a nie gotowała-tak aby niebyła krwista.

Mięsko, boczek po przestygnięciu  i wątrobę  zmielić 2x przez maszynkę na oczkach takich jak na mielone –(ja robię raz bo lubię taką wątrobiankę nie mazię –paćkę tylko taką troszkę inną)

Dodać te przyprawy :czosnek , sól, cukier, majeranek, pieprz.

Dobrze wymieszać i nakładać do słoików ,ja robię w dżemówkach-nakładać tak do trzech czwartych słoika.

Dobrze jest zrobić np. popołudniu i słoiki wstawić do lodówki czy na cement na noc a na drugi dzień gotować ,lub robić rano a wieczorem gotować.

Gotować 1godzinę i 15 minut

Smak zależy od tego jaki jest boczek jeśli barzo przerośnięty dac właśnie wtedy 70-80dkg słoniny.wychodzi z tej porcji ok.. 14 słoików

 

 

KIEŁBASA DO SŁOIKÓW

 

3kg –miesa drugi gatunek ,np.  gulaszowe? Na mielone

Jeśli mięso jest b.chude dodać słoniny(BOCZEK) około 0,5kg

1 op. Sól peklo

Prawie ¾ op pieprzu

2 łyzeczki soli

2-3 ząbki czosnku

1op . gorczycy

1 garść majeranku

3 szklanki wody przegotowanej zimnej

 

WYKONANIE

 

Mieso pokroić na kawłki takie do mielenia w maszynce –następnie wymieszać wszystko z przyprawami –odstawić na około  pól godziny,aby „przeszło”

Następnie najpierw trochę!! mięsa 2-3 x przemielić z czosnkiem,

Nastepnie przemielić tą resztę miesa i może słoninka-boczek

Wymieszać z wodą dobrze wyrobić  i odstawić tak jak pasztet

Jeśli popołudniu to do jutra jeśli rano to do wieczora

Potem można jeszcze dodać wody –jak się to wyrabia to widać czy jest takie ok. czy jeszcze wodyJ

Wychodzi też około 14 słoików dżemówek –też się wklada do ¾ słoika

Gotować na wolnym ogniu tez  godzinę –wystawiam na ręcznik –przykrywam ręcznikiem

A jak tylko przestygną to jeden słoik wstawiam do lodówki aby szybciej wystygł i posmakować!!!!!!!!!!!!!!!!!

Solić  i pieprzyć można według swego uznania

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin