Burto 1
Przepis na burito, który sam opracowałem, w wolnym czasie po zajęciach, lubię bawić się w kucharza =] Mam nadzieję, że polubicie mój przepis, Pozdrawiam !
Składniki:
mięso mielone np.wieprzowe 40 dag
fasolka czerwona z puszki 0,5 puszki
cebula 1 duża
kukurydza - mała puszka 0,5 puszki
sos pomidorowy 100 ml
przyprawa meksykańska 1 paczka
czosnek do smaku 2 ząbki
Sposób przygotowania:
Zmielone mięso smażymy, lub raczej podduszamy na woku przez ok 10 min. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Całość dusimy ok 5-7 minut. Następnie dodajemy fasolkę czerwoną. Fasolka zazwyczaj jest w sosie, więc na początek wrzucamy ją do sitka i oblewamy wodą, żeby ten sos się zmył. Czystą fasolkę dodajemy do mięsa. Następnie wrzucamy kukurydzę, ok pół puszki. Całość powinna się dusić ok 10 min.
Następnie, gdy całość zrobi się bardziej "jednolita" powiedzmy, wsypujemy pół paczki przyprawy meksykańskiej kamis lub innej, oregano, bazylia, papryka w proszku chilli, papryka słodka, sól, pieprz. Całość podduszamy 5 min. Następny krok, to wlanie sosu pomidorowego. Wlewamy aż mięso będzie lekko pływało w sosie ^^.
Następnie podduszamy 5 min pod pokrywką, po 5 min zdejmujemy pokrywkę, i czekamy aż cała woda odparuje, i mięso zrobi się suche. Nastepnie wsypujemy resztę przyprawy meksykańskiej i wduszamy 2 ząbki czosnku.
Podawać w naleśniku lub tortilli z sałatką z jogurtem naturalnym. SMACZNEGO!!!
BURITO 2
Wyjątkowo łatwe i pyszne danie!!!
słodka i miękka kukurydza z puszki 1 puszki
mięso mielone z łopatki 500 g
Fix Kurczak po meksykańsku 1 saszetka
ser żółty 300 g
papryka czerwona 1 szt
Gotowe placki tortilla 6 szt
Otwieramy i odsączamy kukurydzę, paprykę kroimy w kostkę, ścieramy ser na tarce. Placki tortilla zawijamy w folię aluminiową (żeby nie wyschły) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, celem podgrzania. Na patelni podsmażamy mięso bez przypraw – do momentu aż będzie sypkie. Następnie dolewamy szklankę wody, wszystko posypujemy Fix’em i mieszamy. Następnie dodajemy 2/3 puszki kukurydzy i paprykę (jak będzie duża to nie dodajemy całej), mieszamy i dusimy około 10 minut mieszając.
Starty ser wsypujemy do miseczki i kładziemy na stole. Do drugiej przelewamy zawartość patelni. Na talerze wykładamy po placku tortilli, nadmiar wkładamy do piekarnika, żeby nie wystygły. Każdy indywidualnie nakłada sobie ile chce do placka, posypuje serem i składa na pół lub zawija w rulonik. Jemy nożem i widelcem.
Buritto Ewelosy
Kolejna moja wariacja na temat dan kuchni meksykańskiej.
tortille czosnkowe o średnicy 20 cm 1 opakowanie - ja kupiłam w Lidlu
mięso w sosie taco mi zostało go od taco więc wykorzystałam go w tym daniu
fasola w sosie meksykańskim 1/2 puszki
kukurydza 1/2 puszki
cebula czerwona 1 sztuka
papryka czerwona 1/2 strąka
ser żółty starty do posypania
szczypiorek drobny do posypania
Tortille kładziemy na blachę posmarowaną oliwą i na każdej z połówek kładziemy po dwie łyżki mięsnego nadzienia - ja dodałam do niego fasole i kukurydzę jeszcze. A mięso miałam od taco. Na kładziemy paprykę i cebule pokrojoną w piórka. Na to odrobinę ser - by się nam buritos skleiło. Przykrywamy druga połówką i na górę dajemy ser żółty. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Przekładamy na talerze i posypujmy szczypiorkiem.
2
vlinger27