BURITO.doc

(28 KB) Pobierz

Burto 1

 

Przepis na burito, który sam opracowałem, w wolnym czasie po zajęciach, lubię bawić się w kucharza =] Mam nadzieję, że polubicie mój przepis, Pozdrawiam !

 

Składniki:

mięso mielone np.wieprzowe 40 dag

fasolka czerwona z puszki 0,5 puszki

cebula 1 duża

kukurydza - mała puszka 0,5 puszki

sos pomidorowy 100 ml

przyprawa meksykańska 1 paczka

czosnek do smaku 2 ząbki

 

Sposób przygotowania:

Zmielone mięso smażymy, lub raczej podduszamy na woku przez ok 10 min. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Całość dusimy ok 5-7 minut. Następnie dodajemy fasolkę czerwoną. Fasolka zazwyczaj jest w sosie, więc na początek wrzucamy ją do sitka i oblewamy wodą, żeby ten sos się zmył. Czystą fasolkę dodajemy do mięsa. Następnie wrzucamy kukurydzę, ok pół puszki. Całość powinna się dusić ok 10 min.

 

Następnie, gdy całość zrobi się bardziej "jednolita" powiedzmy, wsypujemy pół paczki przyprawy meksykańskiej kamis lub innej, oregano, bazylia, papryka w proszku chilli, papryka słodka, sól, pieprz. Całość podduszamy 5 min. Następny krok, to wlanie sosu pomidorowego. Wlewamy aż mięso będzie lekko pływało w sosie ^^.

 

Następnie podduszamy 5 min pod pokrywką, po 5 min zdejmujemy pokrywkę, i czekamy aż cała woda odparuje, i mięso zrobi się suche. Nastepnie wsypujemy resztę przyprawy meksykańskiej i wduszamy 2 ząbki czosnku.

 

Podawać w naleśniku lub tortilli z sałatką z jogurtem naturalnym. SMACZNEGO!!!

 

BURITO 2

 

Wyjątkowo łatwe i pyszne danie!!!

 

Składniki:

słodka i miękka kukurydza z puszki 1 puszki

mięso mielone z łopatki 500 g

Fix Kurczak po meksykańsku 1 saszetka

ser żółty 300 g

papryka czerwona 1 szt

Gotowe placki tortilla 6 szt

 

Sposób przygotowania:

Otwieramy i odsączamy kukurydzę, paprykę kroimy w kostkę, ścieramy ser na tarce. Placki tortilla zawijamy w folię aluminiową (żeby nie wyschły) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, celem podgrzania. Na patelni podsmażamy mięso bez przypraw – do momentu aż będzie sypkie. Następnie dolewamy szklankę wody, wszystko posypujemy Fix’em i mieszamy. Następnie dodajemy 2/3 puszki kukurydzy i paprykę (jak będzie duża to nie dodajemy całej), mieszamy i dusimy około 10 minut mieszając.

 

Starty ser wsypujemy do miseczki i kładziemy na stole. Do drugiej przelewamy zawartość patelni. Na talerze wykładamy po placku tortilli, nadmiar wkładamy do piekarnika, żeby nie wystygły. Każdy indywidualnie nakłada sobie ile chce do placka, posypuje serem i składa na pół lub zawija w rulonik. Jemy nożem i widelcem.

 

Buritto Ewelosy

 

Kolejna moja wariacja na temat dan kuchni meksykańskiej.

 

Składniki:

tortille czosnkowe o średnicy 20 cm 1 opakowanie - ja kupiłam w Lidlu

mięso w sosie taco mi zostało go od taco więc wykorzystałam go w tym daniu

fasola w sosie meksykańskim 1/2 puszki

kukurydza 1/2 puszki

cebula czerwona 1 sztuka

papryka czerwona 1/2 strąka

ser żółty starty do posypania

szczypiorek drobny do posypania

 

Sposób przygotowania:

Tortille kładziemy na blachę posmarowaną oliwą i na każdej z połówek kładziemy po dwie łyżki mięsnego nadzienia - ja dodałam do niego fasole i kukurydzę jeszcze. A mięso miałam od taco. Na kładziemy paprykę i cebule pokrojoną w piórka. Na to odrobinę ser - by się nam buritos skleiło. Przykrywamy druga połówką i na górę dajemy ser żółty. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Przekładamy na talerze i posypujmy szczypiorkiem.

2

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin