Szpinakowy przysmak z Pepe Rosso.doc

(24 KB) Pobierz

Szpinakowy przysmak z Pepe Rosso.

 

- Filet z kurczaka faszerowany szpinakiem nie będzie za suchy, a dodatkowo zyska ciekawy smak, jeśli podamy go z placuszkami z cukini i sosem na bazie suszonych pomidorów. To dobra propozycja na danie weselne, które można szybko przygotować.

 

Składniki na 1 porcję:

1 pojedynczy filet z kurczaka, 1 mała cukinia, 80g mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 cebula szalotka, 30g suszonych pomidorów w zalewie, 150 ml śmietany, 1 jajko, l łyżka masła do smażenia, mąka do oprószenia, odrobina białego wina, oliwa do smażenia, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, listki bazylii do dekoracji.

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy farsz: 1/2 cebuli - szalotki i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać odciśnięty z wody szpinak i doprawić – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolać odrobinę białego wina. Chwilę podsmażyć całość. Farsz odstawić do ostygnięcia, a potem nadziać nim oczyszczony filet z kurczaka. Smażyć na oliwie, na patelni z obu stron, często przewracając, by ładnie się zrumienił na złoty kolor. Cukinię pokroić w drobne paseczki. Oprószyć je odrobiną mąki. Dodać jajko, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszać i smażyć malutkie placuszki na oliwie. Posiekaną drugą połówkę cebulki – szalotki podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory odciśnięte z zalewy. Podlać odrobiną białego wina i dodać śmietanę. Smażyć kilka minut mieszając i redukując do konsystencji sosu. Doprawić do smaku.

 

Dobra rada:

Potrawę podawać na talerzu podlanym sosem, z wyłożonym w plastrach filetem i placuszkami z cukinii. Udekorować listkami bazylii, smażonymi przez 10 sekund na oliwie – dodadzą pięknego aromatu.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin