Dieta niełączenia została opracowana przez amerykańskiego lekarza Williama Howarda Haya, który podzielił produkty spożywcze na trzy grupy (węglowodanowe, białkowe i neutralne) i twierdził, że skuteczne odchudzanie wymaga spożywania osobno węglowodanów i białek. Wg dra Haya ciągu dnia należy zjeść jeden posiłek oparty na węglowodanach, jeden białkowy i jeden złożony z samych owoców lub warzyw. Posiłki białkowe i węglowodanowe musi dzielić czterogodzinna przerwa. Z jadłospisu należy wyeliminować: cukier, sól, kawę, mocną herbatę, napoje gazowane, czekoladę, białe pieczywo, czerwone mięso, wędliny, piwo, alkohol, ciasta, fast-foody, produkty w proszku. Rezygnujemy z potraw smażonych, ostro przyprawionych oraz ciast z owocami i kremami. (heh, no tak, ODCHUDZANIE wymaga nie lada wyrzeczeń…:P)Owoce jemy na pusty żołądek albo jako przekąskę między głównymi posiłkami. Jemy często, ale mało - 3 posiłki i ewentualnie dwie przekąski. Pijemy między posiłkami, nigdy w trakcie. Staramy się unikać tłuszczu, ponieważ opóźnia on proces trawienia. Możliwe jest zgubienie 2-2,5 kg w 14 dni, podczas których można jeść wszystko. Możliwe jest to pod warunkiem, że nie łączy się w jednym posiłku produktów zawierających białka z produktami bogatymi w węglowodany. Według diety niełączenia do trawienia białek potrzebne są inne enzymy niż do węglowodanów. Kiedy w przewodzie pokarmowym znajdują się jednocześnie oba rodzaje produktów, żaden z nich nie jest dobrze strawiony. W ten sposób zostaje spowolnione tempo przemiany materii, co powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej – a odchudzanie przestaje być możliwe.
Podział produktów na grupy wygląda następująco: Białkowe: - warzywa strączkowe, - jaja, - mleko, - jogurt, - mięso, - owoce (jabłka, morele, kiwi, czereśnie, wiśnie, winogrona, grejpfruty, gruszki, ananasy, porzeczki, truskawki, maliny, brzoskwinie, mandarynki, cytryny, suszone śliwki), - majonez, - sos winegret;Węglowodanowe: - zbożowe (ziarna, chleb razowy, płatki owsiane), - ziemniaki, - karczochy, - owoce słodkie (figi, banany, gruszki słodkie i dojrzałe, winogrona, rodzynki), - piwo;Neutralne: - tłuszcze (oleje roślinne, masło, margaryna, oliwa z oliwek), - śmietana słodka i kwaśna, - warzywa (oprócz ziemniaków, szparagi, fasolka szparagowa, buraki, cebula, szpinak, brukselka, kapusta, kalafior, por, dynia, cukinia, seler, bakłażan, pieczarki, sałata, ogórek, rzodkiewki, koperek, czosnek, czosnek, kiełki, dymka, cykoria), - owoc awokado, - otręby, - miód, - wędliny, - zioła; Sposób komponowania posiłków: 1. Należy jeść oddzielnie żywność z grupy białkowej (np. mięso, sery, jaja) i węglowodanowej (np. produkty zbożowe, ziemniaki, słodycze). Obie grupy można swobodnie łączyć z tzw. produktami neutralnymi (np. masło, warzywa, oliwa). 2. Podczas diety trzeba pić między posiłkami, około 2 litrów płynów na dobę (niegazowanej wody mineralnej, herbatek ziołowych i owocowych). 3. Jeden posiłek w ciągu dnia powinien składać się wyłącznie z warzyw oraz owoców, w kolejnym mają dominować produkty skrobiowe, a w następnym - bogate w białko. 4. Niektóre pokarmy (mleko i owoce) najlepiej spożywać osobno, między innymi posiłkami. Źle się łączą z wszelkimi rodzajami żywności.
Dzień 1Śniadanie: twarożek z rzodkiewkami i szczypiorkiemObiad: brązowy ryż zapiekany z jabłkamiPrzekąska: 2 mandarynkiKolacja: surówka z warzyw sezonowych z sosem winegretDzień 2Śniadanie: grahamka z masłem, sałatą i pomidoremObiad: ryba pieczona w folii lub pierś kurczaka z grilla z surówką warzywnąPrzekąska: mała kiść winogronKolacja: fasolka szparagowa polana odrobiną roztopionego masła Jest to jeden z tych rodzajów diety, który nie wymaga zbyt wielkich wyrzeczeń - wystarczy tylko odpowiednio komponować posiłki, a odchudzanie przyjdzie samo :).
weronka9639