Muffiny z lemon curd i bezą włoską.doc

(31 KB) Pobierz
Muffiny z lemon curd i bezą włoską

Muffiny z lemon curd i bezą włoską

Wspaniałe, waniliowe babeczki z aromatem cytryny, z lemon curd i bezą włoską z programu Baking Mad Erica Lanlarda. Składniki na 12 muffinek.

 

lemon curd:

175 g brązowego cukru

sok z 2 cytryn

2 jajka

110 g masła

Muffiny:

100 g brązowego cukru

100 g miękkiego masła

ziarenka z jednej laski wanilii lub łyżeczka pasty z wanilii

2 jajka

100 g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z cytryny

beza włoska:

2 białka

100 g cukru

30 ml wody

1. Na samym początku należy przygotować lemon curd. Zmieszać cukier, sok z cytryn i jajka w miseczce nad kąpielą wodną. Dodać masło pokrojone w kawałki i podgrzewać, mieszając, aż masło się rozpuści, a cała masa zgęstnieje. Nie doprowadzać do zagotowania się. Gotowy lemon curd przelać do słoika lub miseczki i przykryć, aby nie powstał kożuch.

2. Utrzeć masło z cukrem do puszystości, dodać ziarenka wanilii i jajka (pojedynczo). Po dodaniu jajek miksować do połączenia, nie za długo, ponieważ masa może się zważyć. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryny i delikatnie wmieszać do ciasta.

3. Papilotki napełniać rękawem cukierniczym (najwygodniej, ale można też łyżeczką): warstwę ciasta na dnie, potem łyżeczką nałożyć na środek lemon curd i potem znów ciasto dookoła i powyżej cytrynowej masy.

4. Babeczki piec w temperaturze 200ºC przez 15-20 minut do suchego patyczka i zrumienienia. Może się zdarzyć, że masa cytrynowa opadnie na dno. Z tego powodu innym wyjściem może być nadziewanie po upieczeniu.
5. W garnuszku umieścić cukier z wodą i podgrzać. Całość doprowadzić do wrzenia i temperatury 120ºC (w takim stadium kropla upuszczona do zimnej wody tworzy elastyczną kulkę). Kiedy cukier osiągnie temperaturę 105ºC należy zacząć ubijać białka. Syrop wlać do białek, miksujących się na najwyższych obrotach i miksować dalej, aż białka wystygną. Jeśli ktoś ma na misie robota pokrywę przeciw pryskaniu sugerują by ją zdjąć, gdyż białka szybciej wystygną i nie będą podciekać wodą skraplającą się na pokrywie.

Bezę umieścić w rękawie cukierniczym i nałożyć na babeczki. Można ozdobić ją przy pomocy grilla w piekarniku lub palnika.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin