· 250ml mleka
· 250ml wody
· 200g masła
· 300g mąki, + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 8 jaj, plus 1 dodatkowe do glazury
· 40g płatków migdałów
Krem mousseline:
· 500ml pełnotłuste mleko
· 6 żółtek
· 200g cukru pudru
· 60g mąki
· 400g masła, miękkiego
· 200g pasta z orzechów laskowych (lub pasty czekoladowe z orzechów laskowych)
· Cukier puder, do posypania
Wykonanie:
1. Krem. Umieścić mleko w rondelku i doprowadź do wrzenia. Podczas gdy mleko jest ogrzewanie, umieść żółtka i cukier w dużej misce i ubij elektryczną trzepaczką na jasne i puszyste. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj ponownie włączając.
2. Gdy mleko osiągnie temperaturę wrzenia, dodaj połowę mleka do mieszaniny jaj, przez cały czas mieszając aż będzie gładkie. Dodaj pozostałe mleko i wymieszaj, następnie wlej mieszaninę z powrotem do garnka, mieszając cały czas. Doprowadź do wrzenia i gotuj delikatnie przez 1-2 minuty, ciągle mieszając. Wlej do miski, dodaj połowę masła, mieszając aż się stopi. Pozostaw do ostygnięcia.
3. Po wystygnięciu za pomocą elektrycznego miksera mieszaj dodając pozostałe miękkie masło do mieszaniny mousseline, a następnie dodaj pastę z orzechów laskowych. Odstaw na 30 minut w lodówce.
4. Teraz wykonaj choux ciasto. Rozgrzej piekarnik do 185 ° C. Wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem do pieczenia.
5. Podgrzej mleko z wodą, a następnie dodaj masło i po roztopieniu doprowadź do szybkiego gotowania. Odstaw i natychmiast dodaj całą mąkę. Ponownie postaw na palnik i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż mieszanina będzie gładka i błyszcząca oraz odstawać od garnka.
6. Pozostaw mieszaninę na trochę do ostygnięcia, a następnie mieszając dodaj jajka, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące.
7. Ciasto włóż do worka od zdobienia tortów i na blachę wyłożoną papierem zrób 8 małych pierścieni, około 10 cm średnicy. Ciastka posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałów.
8. Gdy wszystko jest gotowe do pieczenia, włącz piekarnik aż do 180 ° C i umieścić choux ciastka w piekarniku na 30 minut, aż będą miały złoty kolor. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudzić na kratce.
9. Po wystudzeniu ciastka przetnij na pół w poprzek i nałóż krem do każdego ciastka przykrywając drugą częścią przeciętego ciastka. Posyp cukrem pudrem.
tojapatka