Choux Parisien-PTYSIE.doc

(60 KB) Pobierz
Choux Parisien (ciastka ptysiowe)

Ciastka ptysiowe - Choux Parisien

Choux Parisien

 

Składniki:

·         250ml mleka

·         250ml wody

·         200g masła

·         300g mąki, + 1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         8 jaj, plus 1 dodatkowe do glazury

·         40g płatków migdałów


Krem mousseline:

·         500ml pełnotłuste mleko

·         6 żółtek

·         200g cukru pudru

·         60g mąki

·         400g masła, miękkiego

·         200g pasta z orzechów laskowych (lub pasty czekoladowe z orzechów laskowych)

·         Cukier puder, do posypania

Wykonanie:

1.       Krem. Umieścić mleko w rondelku i doprowadź do wrzenia. Podczas gdy mleko jest ogrzewanie, umieść żółtka i cukier w dużej misce i ubij elektryczną trzepaczką na jasne i puszyste. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj ponownie włączając.

2.       Gdy mleko osiągnie temperaturę wrzenia, dodaj połowę mleka do mieszaniny jaj, przez cały czas mieszając aż będzie gładkie. Dodaj pozostałe mleko i wymieszaj, następnie wlej mieszaninę z powrotem do garnka, mieszając cały czas. Doprowadź do wrzenia i gotuj delikatnie przez 1-2 minuty, ciągle mieszając. Wlej do miski, dodaj połowę masła, mieszając się stopi. Pozostaw do ostygnięcia.

3.       Po wystygnięciu za pomocą elektrycznego miksera mieszaj dodając pozostałe miękkie masło do mieszaniny mousseline, a następnie dodaj pastę z orzechów laskowych. Odstaw na 30 minut w lodówce.

4.       Teraz wykonaj choux ciasto. Rozgrzej piekarnik do 185 ° C. Wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem do pieczenia.

5.       Podgrzej mleko z wodą, a następnie dodaj masło i po roztopieniu doprowadź do szybkiego gotowania. Odstaw i natychmiast dodaj całą mąkę. Ponownie postaw na palnik i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż mieszanina będzie gładka i błyszcząca oraz odstawać od garnka.

6.       Pozostaw mieszaninę na trochę do ostygnięcia, a następnie mieszając dodaj jajka, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące.

7.       Ciasto włóż do worka od zdobienia tortów i na blachę wyłożoną papierem zrób 8 małych pierścieni, około 10 cm średnicy. Ciastka posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałów.

8.       Gdy wszystko jest gotowe do pieczenia, włącz piekarnik aż do 180 ° C i umieścić choux ciastka w piekarniku na 30 minut, aż będą miały złoty kolor. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudzić na kratce.

9.       Po wystudzeniu ciastka przetnij na pół w poprzek i nałóż krem do każdego ciastka przykrywając drugą częścią przeciętego ciastka. Posyp cukrem pudrem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin