Sprawozdanie 7 - Analiza ilościowa (miareczkowanie).doc

(41 KB) Pobierz
1

 

 

1. Część teoretyczna:

Miareczkowanie - chemiczna technika analizy ilościowej polegająca na dodawaniu roztworu - tzw. titranta z biurety w postaci kropel do roztworu zwanego analitem.

W trakcie miareczkowania titrant powinien reagować szybko i ilościowo z analitem, powodując zmiany określonych własności fizycznych analitu. Może to być np: zmiana barwy, zmiana przewodnictwa elektrycznego i wiele innych. Pomiar objętości wkroplonego titrantu, połączony z pomiarem lub obserwacją zmiany fizycznych własności analitu, umożliwia określenie dokładnego stężenia określonego związku chemicznego w analicie.

Reakcja stosowana przy miareczkowaniu powinna:

·         przebiegać szybko i ilościowo zgodnie z określonym, dobrze znanym równaniem

·         wprowadzany odczynnik nie może wchodzić w reakcję z innymi substancjami występującymi w roztworze

·         posiadać odpowiedni wskaźnik umożliwiający określenie końca miareczkowania.

Rodzaje miareczkowania:

Ze względu na rodzaj reakcji w roztworze:

·         alkacymetria - czyli miareczkowanie oparte na reakcji zobojętniania; titrant reagując z analitem zmienia pH układu; zmiany pH można mierzyć za pomocą chemicznych wskaźników pH lub przy pomocy pH-metrów

·         redoksymetria - oparta jest na reakcji redoks, która powoduje albo zmianę barwy albo zmianę przewodnictwa elektrycznego (konduktometria)

·         kompleksometria - oparta jest na reakcjach, w których powstają zwykle barwne związki kompleksowe; najczęściej stosowaną tu techniką jest kompleksonometria[1]

·         metody strąceniowe - oparte na reakcjach tworzenia się trudno rozpuszczalnych osadów o ściśle określonym składzie, powstających szybko i łatwo opadających na dno

Klasyfikacja wg sposobu prowadzenia miareczkowania:

·         miareczkowanie bezpośrednie - wykorzystanie bezpośredniej reakcji między titrantem a oznaczanym związkiem chemicznym

·         miareczkowanie pośrednie - oznaczany związek nie reaguje bezpośrednio z titrantem, lecz pośrednio z inną substancją, a miareczkowany jest produkt tej reakcji

·         miareczkowanie odwrotne - do badanego roztworu dodaje się odmierzoną ilość roztworu mianowanego w nadmiarze, a następnie miareczkuje się odpowiednio dobranym titrantem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Oranż metylowy : Zmiana barwy pH = 3,4 – 4,6 Barwa czerwona ß> barwa żółta

                                                                               Barwa przejściowa: pomarańczowa

Fenoloftaleina : zmiana barwy Ph : 8,2 – 10, 0     Bezbarwna ß> wiśniowa

                                                                               Barwa przejściowa: różowa, malinowa

 

Miareczkowanie typu kwas – zasada

Np. miareczkowanie silnego kwasu HCL silną zasadą NaOH oparte jest na reakcji zobojętniania:

HCl + NaOH à NaCl + H2O

1 mol    1 mol

 

Problem doboru odpowiedniego wskaźnika:

Najlepiej, aby punkt równoważnikowy PR pokrywał się z punktem końcowym PK ( zmiana barwy wskaźnika ) miareczkowania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Część eksperymentalna:

 

Ćwiczenie I : Alkalimetryczne oznaczanie kwasu solnego.

 

Odczynniki: 0,1 M roztwór NaOH, roztwór kwasy solnego, 0,1 % roztwór oranżu metylowego.

 

Sprzęt laboratoryjny : biurty, kolby stożkowe.

 

Sposób wykonania : Do dwóch kolb stożkowych o pojemności 250 ml odmierzyć z biurety po 25 ml roztworu solnego, którego stężenieni molowe ma być wyznaczone, dodać 2 krople oranżu metylowego i miareczkować 0,1 M roztworem wodorotlenku sodu, aż do pierwszego pojawienia się barwy żółtej. Miareczkowanie powtórzyć dwukrotnie. Obliczenia stężenia molowego kwasu solnego należy dokonać w oparciu o reakcję charakteryzującą przebieg procesu miareczkowania pamiętając, że jeden mol HCl reaguje z jednym molem NaOH. Można, więc zapisać :

 

VzCz : VkCk = 1 : 1

 

Ck [ mol/dm3] = Cz * V/ Vk

 

Gdzie :

 

C- stężenie molowe mianowanego roztworu NaOH,

Vz – objętość mianowanego roztworu NaOH zużytego na miareczkowanie znanej objętości HCl,

Ck - stężenie molowe HCl, które musimy wyznaczyć,

Vk - objętość roztworu kwasu poddana miareczkowaniu roztworem NaOH,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ćwiczenie II : Kompleksometryczne oznaczanie magnezu.

 

Odczynniki: bufor amonowy, czerń eriochromowa, 0,01 M roztwór EDTA, roztwór wzorcowy magnezu.

 

Sprzęt laboratoryjny: biureta, kolby stożkowe.

 

Sposób wykonania: Badany roztwór magnezu, w kolbie stożkowej o pojemności 250 ml rozcieńczyć wodą destylowaną do 100 ml. Dodać 2 ml roztworu buforowego, 3-4 krople roztworu czerni eriochromowej T ( lub odpowiednią ilość stałej mieszaniny czerni z NaCl ). Miareczkować 0,01 M roztworem EDTA ( titrant ) do zmiany zabarwienia roztworu miareczkowanego z różowo – fiołkowego na niebieskie. W celu lepszego uchwycenia PK miareczkowania obok roztworu miareczkowanego należy umieścić roztwór porównawczy ( niebieski roztwór po miareczkowaniu). Miareczkowanie powtórzyć dwukrotnie.

 

Oznaczona zawartość magnezu ( w gramach ) obliczyć ze wzoru :

 

              X = V*CEDTA * 0,02432

 

Gdzie:

V – objętość  ( ml ) roztworu EDTA

CEDTA – miano roztworu EDTA, nastawione na roztwór wzorcowy magnezu

0,02432 – ilość Mg odpowiadająca 1ml 1M roztworu EDTA (g)

 

Obliczenia:

 

 

X= 22,7*0,009803921*0,02432= 0,0054123918429

Zgłoś jeśli naruszono regulamin