żeberka w kawie.doc

(23 KB) Pobierz

Jednym ze sztandarowych dań mięsno-kawowych są żeberka w kawie. Do ich spróbowania zachęcają przedstawiciele Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie, którzy proponują je jako przekąskę imprezową solo lub jako dnie główne, np. z kaszą gryczaną lub kopytkami.

Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 2 duże cebule, 300 ml ulubionego ketchupu, 100 ml miodu płynnego, 100 ml octu winnego, 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki sosu sojowego, kilka kropli sosu tabasco.

Wykonanie: Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje (każda z jedną kością). Cebulę myjemy, drobno siekamy i mieszamy z ketchupem, miodem, octem, kawą, sosem sojowym i tabasco. Mięso umieszczamy w garnku, zalewamy sosem, mieszamy i dusimy na małym ogniu ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem umieszczamy żeberka w naczyniu żaroodpornym razem z sosem i wkładamy do gorącego piekarnika na około 20 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin