Żywienie.doc

(1035 KB) Pobierz
Higiena – dział medycyny zajmujący się badaniem wpływu środowiska ( naturalnego i sztucznego) w jakim żyje człowiek na jego zdrowie, a ściślej badaniem reakcji organizmu na te wpływy

 

Higiena – dział medycyny zajmujący się badaniem wpływu środowiska  ( naturalnego i sztucznego) w jakim żyje człowiek na jego zdrowie, a ściślej badaniem reakcji organizmu na te wpływy.

Przedmiotem  zainteresowania są również metody eliminowania i redukowania ujemnych czynników środowiskowych oraz łagodzenie niekorzystnych skutków ich oddziaływań.

 

Promocja zdrowia – wszelkie działania  podnoszące stan świadomości społeczeństwa, propagujące zdrowy tryb życia i przyczyniające się do tworzenia warunków środowiskowych, społecznych i warunków w miejscu pracy sprzyjających  zdrowiu.

 

Epidemiologia- dział medycyny zajmujący się badaniem czynników i warunków związanych z szerzeniem się chorób /epidemii oraz szukaniem środków zapobiegających i zwalczających te choroby.

 

Wpływ na zdrowie :
styl życia – 50-60%
środowisko – 20%
czynniki genetyczne – 20%
opieka zdrowotna - 10%
                                                        WHO

ŻYWIENIE  - WSTĘP

Prawidłowe żywienie jest warunkiem właściwego wzrostu i rozwoju, utrzymania dobrego stanu zdrowia, sprawności umysłowej  i fizycznej.

 

Prawidłowe żywienie polega na:

ü                    dostarczaniu org. pożywienia pokrywającego zapotrzebowanie na energię i wszystkie składniki odżywcze.

ü                    Należy uwzględnić odpowiednią podaż wody

ü                    Pożywienie powinno być wystarczające pod względem objętościowym, powodować uczucie sytości i prawidłowy ruch robaczkowy jelit

ü                    Posiłki powinny być urozmaicone pod względem składu  i konsystencji, przygotowane zgodnie z zasadami higienicznymi i estetycznie podane.

ü                    Dawka pokarmowa powinna byś odpowiednio rozdzielona na posiłki

(najlepiej 4-5 posiłków dziennie)

 

Procentowy rozkład ilości energii na poszczególne posiłki – z uwzględnieniem liczby posiłków

 

Rodzaj posiłku

Liczba posiłków w ciągu dnia

3

4

5

I śniadanie

30-35%

25-30%

25-30%

II śniadanie

-

5-10%

5-10%

Obiad

35-40%

35-40%

30-35%

Podwieczorek

-

-

5-10%

Kolacja

25-30%

25-30%

15-20%

 

ü                    Pożywienie nie powinno powodować, ani zbytniej alkalizacji , ani zakwaszenia organizmu

 

Równowaga kwasowo -zasadowa

Prawidłowy przebieg większości procesów przemiany materii – środowisko słabo zasadowe

 

Normalne pH krwi – 7,35-7,45

Przy zaburzeniach spada poniżej 7,2 lub przekracza 7,6

 

Siłę kwaso- lub zasadotwórczą produktów spożywczych określa się przez oznaczenie w popiele i obliczenie stosunku sumy milirównoważników kwasowych do zasadowych ( decydują jednak przyswajalne ilości składników mineralnych)

 

Składniki mineralne działające zakwaszającą na organizm: Cl, P, S

Produkty przemiany materii: kw.węglowy, kw.moczowy, kw. szczawiowy itp.

alkalizującą: Ca, Na, K, Fe

Produkty spożywcze - przewaga składników kwasotwórczych.

Kwasotwórcze : produkty zwierzęce ( z wyjątkiem mleka), produkty zbożowe

 

Nadmiar tłuszczów w pożywieniu, mało węglowodanów  - produkty niecałkowitego spalania lipidów ( np. kw. beta-hydroksymasłowy, potęgujące zakwaszające działanie tłuszczów)

 

Zasadotwórcze: mleko, warzywa , owoce

 

Kwasica metaboliczna zdarza się częściej niż alkaloza.

Objawy: stałe zmęczenie, bóle głowy, brak apetytu, niezdrowa cera, apatia, zaburzenia w przemianie materii

 

Zachowanie równowagii kwasowo- zasadowej w org. zabezpieczają:

ü                    System buforów krwi ( umożliwia transport kwaśnych lub zasadowych składników przez płyny ustrojowe bez zmiany  ich odczynu)

ü                    Wydalanie CO2 przez płuca ( spadek pH krwi wzrost wentylacji płucwydalanie CO2 zmiana odczynu na bardziej zasadowy)

ü                    Wydalanie kwasów i zasad przez nerki

ü                    Wytwarzanie amoniaku ( powstający w kanalikach nerkowych dwuwęglan amonu zobojętnia nielotne kwasy, powstają sole amonowe , wydalane przez nerki

 

Równowaga kwasowo -zasadowa

Odpowiednia podaż produktów o charakterze alkalizującym , uzupełniających rezerwę alkaliczną organizmu stanowi istotny element racjonalnego żywienia

 

SKŁADNIKI POKARMOWE

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka potrzeba ok. 60 składników odżywczych. Niektóre z nich mogą być syntetyzowane przez organizm ( endogenne), inne ok. 40 ( egzogenne) muszą być dostarczone

   z pożywieniem.

n                    10 egzogennych aminokwasów: fenyloalanina, izoleucyna, metionina, lizyna, leucyna, treonina, tryptofan, walina, arginina, histydyna

n                    Wielonienasycone, niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT):  linolowy, linolenowy, arachidonowy, eikozapentaenowy, dezoksaheksaenowy

n                    cukry (galaktoza)

n                    26 składników mineralnych,

Ø                    makroelementy (zapotrzebowanie jest większe niż 100mg/osobę/na dobę) wapń, fosfor, magnez, potas, sód, chlor, siarka

Ø                    mikroelementy (zapotrzebowanie jest mniejsze niż 100mg/osobę/na dobę) żelazo, jod, cynk, miedź, mangan, kobalt, molibden, fluor, selen, chrom i in.

n                    Kilkanaście witamin (A, D, E, K, C, P, B1, B2, B6, B12, H, PP, kwas foliowy, pantotenowy)

 

Podział składników pokarmowych

 

Składniki energetyczne

n                    Węglowodany

n                    Tłuszcze

n                    Białka (częściowo)

 

Składniki regulujące

n       Witaminy

n       Składniki mineralne

n       Błonnik pokarmowy

n       niektóre aminokwasy

 

Składniki budulcowe

n       Białka

n       Lipidy (fosfolipidy, glikolipidy, cholesterol)

n       Składniki mineralne
(Ca, P, S, Fe, J)

 

Różnice indywidualne w zapotrzebowaniu na składniki odżywcze

n                   wiek

n                   płeć

n                   stan fizjologiczny

n                   poziom aktywności fizycznej

n                   masa i wysokość ciała

n                   warunki bytowania

n                   tryb życia

 

ZAPOTRZEBOWANIE NA  ENERGIĘ

Głównym celem odżywiania jest dostarczenie człowiekowi energii niezbędnej do życia i pracy.

 

Zapotrzebowanie człowieka na energię jest wyznaczone poziomem przemiany materii, będącej sumą wszystkich procesów metabolicznych zachodzących w organizmie.

 

Natężenie procesów metabolicznych zależy od szeregu czynników wewnętrznych i zewnętrznych takich jak:

n                      masa i skład ciała,

n                      wiek,

n                      płeć,

n                      stan fizjologiczny ( ciąża, karmienie),

n                      choroba,

n                      poziom aktywności fizycznej,

n                      pogoda, klimat i inne czynniki zewnętrzne (warunki bytowania, tryb życia)

 

Indywidualne zapotrzebowanie na energię wg. WHO

- jest to taka ilość energii zawarta w dostarczanym pożywieniu, która zrównoważy jej wydatek zależny od wymiarów i składu ciała oraz poziomu aktyw. fizycznej, a równocześnie zapewni utrzymanie dobrego stanu zdrowia przez długi czas, przy wykonywaniu wszystkich czynności ekonomicznie  niezbędnych i społecznie uzasadnionych.

 

Dzieci, kobiety ciężarne i  karmiące – pokrycie potrzeb związanych z budową nowych tkanek i wydzielaniem mleka.

 

Podstawowa Przemiana Materii  (PPM)

 

Najniższy poziom przemian energetycznych warunkujących podtrzymanie życia, przebieg podstawowych czynności fizjologicznych

(oddychanie , praca nerek , serca , wątroby , krążenie krwi i inne) przy założeniu ,że człowiek znajduje się w optymalnych warunkach bytowych.

 

optymalne warunki - człowiek znajduje się na czczo, w pozycji leżącej, w zupełnym spokoju fizycznym  i psychicznym oraz w otoczeniu o odpowiednim mikroklimacie

 

Ponadpodstawowa Przemiana Materii

(warunkująca prawidłowe funkcjonowanie człowieka w środowisku)

ü       Swoiście dynamiczne działanie pokarmu

(termogeneza poposiłkowa) - oznacza okresowy wzrost przemiany materii (wydatki energetyczne)  spowodowane spożyciem pokarmu , jego trawieniem , wchłanianiem i transportem składników odżywczych.

Najbardziej kosztowne energetycznie jest spożywanie białek– zwiększa przemianę materii o 25-40% dostarczonych kalorii netto, tłuszczów o 14%, węglowodanów o 6%.

ü       Wydatek energetyczny związany  z wykonywaniem różnych czynności i utrzymaniem stałej ciepłoty ciała

 

ZAPOTRZEBOWANIE NA ENERGIĘ

Całkowita przemiana materii (CPM)

obejmuje wszystkie wydatki energetyczne zachodzące w organizmie ludzkim:

 

              CPM   =   Podstawowa       +     Ponadpodstawowa

                                    przemiana materii                  przemiana materii

 

Całkowita ilość wydatkowanej energii (CPM ) = 100%

 

PPM - 50-75%

termogeneza poposiłkowa- ( zależy od rodzaju posiłków, przy diecie mieszanej) - 10%

energia wydatkowana na aktywność fizyczną - 15-30% do 50%

(np. u sportowców)

 

Wyznaczanie zapotrzebowania energetycznego

 

Dla dorosłego mężczyzny zapotrzebowanie energetyczne na Podstawową Przemianę Materii

wynosi przeciętnie 1 kcal/1 godzinę/1 kg masy ciała

(czyli dla ważącego 70 kg wyniesie ok. 1680kcal/ dzień)

 

Dla kobiety 0,95 kcal/1 godzinę/1 kg masy ciała

 

Wydatek na czynności pozazawodowe ok. 500-1000kcal

praca zawodowa 1h pracy lekkiej – 75kcal

                           1h pracy średnio ciężkiej 75-100kcal

                           1h pracy ciężkiej 300 i więcej kcal

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin