Zupa z koldunami won-tonPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.1 l czystego bulionu z kury,24 kolduny won ton,1 cebulka dymka.Ciasto:1 jajo, 225 g maki, 6 lyzek wody.Farsz:250 g krewetek obranych ze skorupek, swiezych lub z puszki,1 jajo,1 lyzka maki ziemniaczanej,1 lyzeczka wodki,1 lyzeczka cukru,1 lyzeczka oleju,1 lyzeczka oleju sezamowego, sol, pieprz.1. Jajo roztrzepac w miseczce. Dodac wode i dobrze wymieszac. Dosypac przesianamake i zagniesc gladkie ciasto. Po wyrobieniu, ciasto przykryc serwetka iodstawic na 30 min.2. Gotowe ciasto rozwalkowac na posypanej maka stolnicy na placek grubosci 1,5milimetra. Pokroic na 24 kwadraty o boku 2,5 cm.3. Polaczyc ze soba jajo, sherry, sol, pieprz, olej, olej sezamowy, cukier imake ziemniaczana. Krewetki bardzo drobno posiekac, polaczyc z reszta skladnikow i starannie wymieszac.4. Na kazdy kwadracik ciasta nakladac po 1 lyzeczce farszu. Formowac kolduny,zlepiajac ze soba dwa rogi kwadratu, lezace po przekatnej, a nastepnie zalozyc na siebie dwa pozostale rogi i starannie zalepic.5. Bulion doprowadzic do wrzenia. Dymke umyc, obrac i drobno posiekac.6. Kolduny gotowac przez 2 min. we wrzacym bulionie. Bezposrednio po ugotowaniunakladac do miseczek, zalac bulionem i posypac siekana dymka. Podawac goraceŹródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 14.
coper123