Banany w rumie po brazylijsku.rtf

(7 KB) Pobierz
Banany w rumie po brazylijsku

Banany w rumie po brazylijsku

 

Składniki:

6 bananów

20 dag cukru

2 szklanki mleka

łka mąki ziemniaczanej

żółtko

łeczka masła

2 surowe białka

4 łki cukru pudru

kieliszek rumu

łeczka soku z cytryny

4 łki posiekanych orzechów włoskich

łka cukru

 

Podaną ilość cukru stop w rondlu z niewielką ilością wody, uzyskując w ten sposób karmel. Obrane banany przetnij wzdł na pół, leciutko skrop sokiem z cytryny, włóż do karmelu i podduś na maleńkim ogniu. Gdy banany zmiękną, a karmel zgęstnieje, przenieś je do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia

 

Mleko zagotuj z ł cukru, dodaj rozrobioną w łce wody mą ziemniaczaną i, mieszając, pogotuj na maleńkim ogniu, aż sos zgęstnieje. W tym momencie wlej dokładnie rozmieszane z rumem surowe żółtko, ustaw rondelek na garnku z gotują się wodą i ucieraj krem na parze do chwili, aż pokażą sięcherzyki.

 

Teraz ubij na sztywno pianę z białek i cukru pudru.

 

Kremem z mleka zalej banany, obłóż je ubitą pianą, posyp orzechami i wstaw do zapieczenia w nagrzanym piekarniku. Gdy zauważysz, że piana już się zarumienia, będzie to sygnał, że deser jest gotowy do bezzwłocznego podania.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin