Karp na pierzynce z kapusty
Składniki:Kapusta:1/2 kg kapusty kiszonej2 łyżki koncentratu pomidorowego2 cebule1/2 kg pieczarek1 ziemniak sól, pieprz 2 łyżki smalcuKarp:1 kg karpia ( suma, sandacza…)4 dkg mąkiolej do smażeniasól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:Kapustę opłukać, pokroić, obgotować ok. 20 mini odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu ,dodać do kapusty. Pieczarki pokroić w plastry przesmażyć na smalcu i włożyć do kapusty. Kapustę z dodatkami podlać wodą i dusić na wolnym ogniu aż zmięknie. Zetrzeć surowego ziemniaka na tarce, masę wlać do kapusty, dokładnie wymieszać i raz jeszcze zagotować, przyprawić.Karpia sprawić, umyć, bardzo dokładnie wyfiletować. Pokrajać na porcje, posypać przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Następnie oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu.Na półmisku ułożyć warstwę kapusty, a na niej porcje ryby. Udekorować zieleniną.
kandr