wegańska bogini w kuchni helion.pdf
(
5683 KB
)
Pobierz
Wegaskie
NIADANIA
Kawa jest szkodliwa dla organizmu i to zy sposób na rozpoczcie
dnia. (Jeli to dla Ciebie nowo, przeczytaj „Wegask bogini”,
s. 21). Prawdziwe niadanie mistrzów to wiee owoce.
Ale w weekendy oraz w dni, w które owoce nie wystarcz,
ciesz si poniszymi wegaskimi niadaniami.
Francuska „jajecznica” bez jaj
Domowe muesli
JEDYNA niadaniowa kanapka
Ziemniaczana „jajecznica” bez jaj
Francuski tost pod pierzynk z nerkowców
Podstawowe naleniki
Podstawowe muffinki owocowo-orzechowe
Koktajle
Wegaskie burrito na niadanie
Wegomlet z Denver dla dwojga
17
Francuska „jajecznica” bez jaj
W duej misce pocz tofu, ser, ce-
bulk, czosnek, patki drodowe, sos
tamari lub inny sos sojowy, kurku-
m, sól i pieprz. Odstaw mieszank
na bok.
Du patelni teflonow postaw
na rednim ogniu i stop na niej olej
kokosowy. Na tuszcz wrzu grzyby
i sma je, od czasu do czasu miesza-
jc, a bd mikkie, przez okoo 1½
minuty. Dorzu szpinak, jeli to ko-
nieczne, to po garci naraz, i sma,
a licie zmikn, przez okoo 1 mi-
nut. Dodaj tofu z dodatkami i sma
cao, od czasu do czasu mieszajc,
przez 3 – 4 minuty lub tak dugo,
a z „jajecznicy” wyparuje cay pyn
i bdzie gorca. Podawaj natych-
miast.
Porcja dla 3 – 4 osób
400 – 450 g twardego lub bardzo
twardego tofu, pokruszonego
(użyj dłoni lub widelca)
100 g pokruszonego wegańskiego sera
typu cheddar, innego łagodnego,
półmiękkiego sera lub łagodnego
sera topionego
3 posiekane pędy zielonej cebulki
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka sosu tamari lub innego sosu
sojowego
1
/
2
łyżeczki kurkumy
1
/
2
łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
1
/
2
łyżeczki pieprzu
1
/
2
łyżki rafinowanego oleju kokosowego
1 szklanka pokrojonych w plastry
grzybów (obojętnie, jakiego rodzaju,
lub mieszanych)
2 szklanki świeżych liści szpinaku
Wegaska bogini w kuchni
18
Domowe muesli
Rozgrzej piekarnik do 150°C.
Patki owsiane rozó na duej
blasze do pieczenia o wysokich brze-
gach i piecz je, od czasu do czasu
mieszajc, przez okoo 15 minut, a
bd lekko upraone.
W midzyczasie w duej misce
pocz migday, kokos i sól. W maej
misce wymieszaj syrop klonowy,
syrop ryowy i olej.
Upraone patki wsyp do migda-
ów z dodatkami. Nastpnie dodaj
wymieszane syropy i dokadnie wszy-
stko pocz.
Wysmaruj tuszczem blach. Mu-
esli rozó równomiernie na blasze
i piecz je, mieszajc od czasu do
czasu, a bdzie zotobrzowe, przez
ok. 20 – 25 minut (mieszanina bdzie
wyglda nadal na gorc i mokr
—
i taka te bdzie w dotyku). Domie-
szaj do muesli suszone owoce, a na-
stpnie pozostaw cao do zupe-
nego wystudzenia w rondlu lub na
kratce z piekarnika. (Czekanie, a
muesli wystygnie, bdzie tortur.
Postaraj si jednak. Ta potrawa jest
gorca). Przechowuj w szczelnym
pojemniku.
1 szklanka jagód (jeśli użyjesz truskawek,
usuń z nich ogonki i pokrój je
w ćwiartki)
1 opakowanie (ok. 150 g) sojowego
jogurtu waniliowego
lub owocowego
2
/
3
szklanki domowego muesli
DOMOWE MUESLI
Porcja na ok. 6 szklanek
2 szklanki płatków owsianych
1
1
/
4
szklanki (100 g) płatków
migdałowych
1
/
4
szklanki niesłodzonych wiórków
kokosowych
1
/
4
łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
1
/
4
szklanki syropu klonowego
2 łyżki syropu ryżowego
2 łyżki oleju krokoszowego plus niewielka
ilość do wysmarowania blachy
1 szklanka suszonych owoców (rodzynek,
jasnych rodzynek, żurawiny,
posiekanych moreli — możesz
wykorzystać jeden rodzaj owoców
lub zmieszać je w dowolnej
kombinacji)
Wegaskie niadania
19
JEDYNA niadaniowa kanapka
Kawaek tofu podziel na 4 cienkie
plastry. Du patelni postaw na
rednim ogniu i stop na niej olej
kokosowy. Na tuszczu sma przez
2 minuty tofu oraz wdlin. Obró
tofu i wdlin na drug stron i dodaj
do tofu niewielk ilo masa sojo-
wego, zanim pooysz na tofu ser.
Przykryj patelni i sma wszystko
przez kolejne 2 minuty. Na 4 krom-
kach poó po 1 plastrze wdliny,
1 kawaku tofu z serem oraz po 1 pla-
sterku pomidora, jeli chcesz go uy.
Cao szczodrze posyp sol i pie-
przem oraz polej keczupem, jeli
masz tak ochot, i przykryj pozo-
staymi 4 kromkami. Podawaj na-
tychmiast. Po tym wszystkim mo-
esz umrze szczliwa.
Porcja na 4 kanapki
ok. 200 – 250 g pieczonego
lub smażonego tofu
2 łyżki rafinowanego oleju kokosowego
4 plastry wegańskiej wędliny sojowej
o smaku bekonu
4 plastry wegańskiego sera typu cheddar,
innego łagodnego, półmiękkiego
sera lub łagodnego sera topionego
8 kromek pieczywa pełnoziarnistego
4 plastry pomidora (opcjonalnie)
2 łyżki masła sojowego
drobnoziarnista sól morska
pieprz
keczup (opcjonalnie)
Wegaska bogini w kuchni
20
Plik z chomika:
leko26
Inne pliki z tego folderu:
jak-kontrolowac-swoje-finanse cała książka.pdf
(35713 KB)
uchwycone obiektywem. lekcje legendarnego fotografa dzikich zwierząt full scan.pdf
(263180 KB)
Roland Zimek powerpoint 2007 pl. pierwsza pomoc pełna wersja.pdf
(27582 KB)
bios. przewodnik full version.pdf
(20985 KB)
photoshop-w-cyfrowej-ciemni.-kreatywna-obrobka-obrazu full scan.pdf
(139966 KB)
Inne foldery tego chomika:
- ✔ AVAST! - 32 & 64 BIT FULL 2014
- ✔ AVG - 32 & 64 BIT FULL 2014
- ▧ ▍Google Nik Collection 1.2.0.7
- ▧ ▍Nero 2014 Platinum 15.0.07700
- ▧ ▍PROGRA PC - PRAWO JAZDY A-B-C-D
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin