wegańska bogini w kuchni helion.pdf

(5683 KB) Pobierz
887627372.002.png
Wegaskie
NIADANIA
Kawa jest szkodliwa dla organizmu i to zy sposób na rozpoczcie
dnia. (Jeli to dla Ciebie nowo, przeczytaj „Wegask bogini”,
s. 21). Prawdziwe niadanie mistrzów to wiee owoce.
Ale w weekendy oraz w dni, w które owoce nie wystarcz,
ciesz si poniszymi wegaskimi niadaniami.
Francuska „jajecznica” bez jaj
Domowe muesli
JEDYNA niadaniowa kanapka
Ziemniaczana „jajecznica” bez jaj
Francuski tost pod pierzynk z nerkowców
Podstawowe naleniki
Podstawowe muffinki owocowo-orzechowe
Koktajle
Wegaskie burrito na niadanie
Wegomlet z Denver dla dwojga
17
887627372.003.png
Francuska „jajecznica” bez jaj
W duej misce pocz tofu, ser, ce-
bulk, czosnek, patki drodowe, sos
tamari lub inny sos sojowy, kurku-
m, sól i pieprz. Odstaw mieszank
na bok.
Du patelni teflonow postaw
na rednim ogniu i stop na niej olej
kokosowy. Na tuszcz wrzu grzyby
i sma je, od czasu do czasu miesza-
jc, a bd mikkie, przez okoo 1½
minuty. Dorzu szpinak, jeli to ko-
nieczne, to po garci naraz, i sma,
a licie zmikn, przez okoo 1 mi-
nut. Dodaj tofu z dodatkami i sma
cao, od czasu do czasu mieszajc,
przez 3 – 4 minuty lub tak dugo,
a z „jajecznicy” wyparuje cay pyn
i bdzie gorca. Podawaj natych-
miast.
Porcja dla 3 – 4 osób
400 – 450 g twardego lub bardzo
twardego tofu, pokruszonego
(użyj dłoni lub widelca)
100 g pokruszonego wegańskiego sera
typu cheddar, innego łagodnego,
półmiękkiego sera lub łagodnego
sera topionego
3 posiekane pędy zielonej cebulki
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka sosu tamari lub innego sosu
sojowego
1 / 2 łyżeczki kurkumy
1 / 2 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
1 / 2 łyżeczki pieprzu
1 / 2 łyżki rafinowanego oleju kokosowego
1 szklanka pokrojonych w plastry
grzybów (obojętnie, jakiego rodzaju,
lub mieszanych)
2 szklanki świeżych liści szpinaku
Wegaska bogini w kuchni
18
887627372.004.png
Domowe muesli
Rozgrzej piekarnik do 150°C.
Patki owsiane rozó na duej
blasze do pieczenia o wysokich brze-
gach i piecz je, od czasu do czasu
mieszajc, przez okoo 15 minut, a
bd lekko upraone.
W midzyczasie w duej misce
pocz migday, kokos i sól. W maej
misce wymieszaj syrop klonowy,
syrop ryowy i olej.
Upraone patki wsyp do migda-
ów z dodatkami. Nastpnie dodaj
wymieszane syropy i dokadnie wszy-
stko pocz.
Wysmaruj tuszczem blach. Mu-
esli rozó równomiernie na blasze
i piecz je, mieszajc od czasu do
czasu, a bdzie zotobrzowe, przez
ok. 20 – 25 minut (mieszanina bdzie
wyglda nadal na gorc i mokr
i taka te bdzie w dotyku). Domie-
szaj do muesli suszone owoce, a na-
stpnie pozostaw cao do zupe-
nego wystudzenia w rondlu lub na
kratce z piekarnika. (Czekanie, a
muesli wystygnie, bdzie tortur.
Postaraj si jednak. Ta potrawa jest
gorca). Przechowuj w szczelnym
pojemniku.
1 szklanka jagód (jeśli użyjesz truskawek,
usuń z nich ogonki i pokrój je
w ćwiartki)
1 opakowanie (ok. 150 g) sojowego
jogurtu waniliowego
lub owocowego
2 / 3 szklanki domowego muesli
DOMOWE MUESLI
Porcja na ok. 6 szklanek
2 szklanki płatków owsianych
1 1 / 4 szklanki (100 g) płatków
migdałowych
1 / 4 szklanki niesłodzonych wiórków
kokosowych
1 / 4 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
1 / 4 szklanki syropu klonowego
2 łyżki syropu ryżowego
2 łyżki oleju krokoszowego plus niewielka
ilość do wysmarowania blachy
1 szklanka suszonych owoców (rodzynek,
jasnych rodzynek, żurawiny,
posiekanych moreli — możesz
wykorzystać jeden rodzaj owoców
lub zmieszać je w dowolnej
kombinacji)
Wegaskie niadania
19
887627372.005.png
JEDYNA niadaniowa kanapka
Kawaek tofu podziel na 4 cienkie
plastry. Du patelni postaw na
rednim ogniu i stop na niej olej
kokosowy. Na tuszczu sma przez
2 minuty tofu oraz wdlin. Obró
tofu i wdlin na drug stron i dodaj
do tofu niewielk ilo masa sojo-
wego, zanim pooysz na tofu ser.
Przykryj patelni i sma wszystko
przez kolejne 2 minuty. Na 4 krom-
kach poó po 1 plastrze wdliny,
1 kawaku tofu z serem oraz po 1 pla-
sterku pomidora, jeli chcesz go uy.
Cao szczodrze posyp sol i pie-
przem oraz polej keczupem, jeli
masz tak ochot, i przykryj pozo-
staymi 4 kromkami. Podawaj na-
tychmiast. Po tym wszystkim mo-
esz umrze szczliwa.
Porcja na 4 kanapki
ok. 200 – 250 g pieczonego
lub smażonego tofu
2 łyżki rafinowanego oleju kokosowego
4 plastry wegańskiej wędliny sojowej
o smaku bekonu
4 plastry wegańskiego sera typu cheddar,
innego łagodnego, półmiękkiego
sera lub łagodnego sera topionego
8 kromek pieczywa pełnoziarnistego
4 plastry pomidora (opcjonalnie)
2 łyżki masła sojowego
drobnoziarnista sól morska
pieprz
keczup (opcjonalnie)
Wegaska bogini w kuchni
20
887627372.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin