Pierogi leniwe.pdf
(
49 KB
)
Pobierz
19419137 UNPDF
Pierogi leniwe
Składniki:
dwie kostki twarogu - najlepiej tłustego, tyle samo wagowo albo
troszkę więcej ziemniaczków gotowanych, dwa jajka, sól, mąka.
Twaróg z ziemniakami mielimy razem, najlepiej dwa razy, aby masa się
dobrze przemieszała, dodajemy żółtka, pianę z białek ( można nie ubijać, ale z
pianą będą pulchniejsze :), mąkę i sól, wyrabiamy na ciasto, czyli zagniatamy
dodając mąki, aż do momentu kiedy po mocnym przyciśnięciu ciasto nie
będzie się kleiło do stolnicy. Formujemy walec, spłaszczamy jednostronnie i
kroimy ukośnie na kluski - tak na oko 1,5 cm, na 4-5 cm. Układamy
warstawami na talerzu, każdą warstwę przesypujemy mąką aby się nie skleiły.
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, jak wypłyną są dobre do jedzenia.
Odsmażane też są suuuuper ( mogę się pochwalić, że leniwe robię lepiej od
mojej mamy :))). Kwestię podawania zostawiam wam - ja najlepiej lubię z
masełkiem ( ew. przesmażone na maśle z bułką tartą :), cynamonem i cukrem.
Plik z chomika:
ewodniczka
Inne pliki z tego folderu:
Deser ksiezniczki.jpg
(53 KB)
Deser ksiezniczki.doc
(23 KB)
Ciastka z oliwką.doc
(22 KB)
Ciastka z oliwka.jpg
(69 KB)
Pierogi nasza polska specjalność.pdf
(90 KB)
Inne foldery tego chomika:
Aforyzmy
Chomik
Czasopisma
Dla nauczycieli
Dokumenty
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin