Aloo kofta - przepyszne warzywne kuleczki w sosie pomidorowym.txt

(0 KB) Pobierz
(poleca uw-Aga)

Skladniki:

Kulki warzywne:

- 5 ziemniak�w
- 1/2 kalafiora
- 10 dag maki z ciecierzycy pszennej
- 3 lyzki posiekanej swiezej kolendry (ja dodawalam suszona)
- s�l
- pieprz
- garam masala
- olej do smazenia

Sos:
- 1 kg posiekanych pomidor�w bez sk�rki (moga byc z puszki)
- 1 lyzka ghee
- 1 lyzeczka startego imbiru (ja uzywalam zasuszonego)
- 1 lyzeczka kurkumy
- 1 lyzeczka mielonego kuminu
- s�l
- pieprz
- chilli
- 1 maly jogurt (15 dag)

Spos�b przyrzadzania:

Zr�b sos: do goracego ghee dodaj imbir i chili. 
Jak zapachnie, dodaj reszte przypraw, chwile smaz, mieszajac. 
Dodaj pomidory, dus na malym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszajac,
 az powstanie gesty sos. Przetrzyj przez sitko, wymieszaj z jogurtem. Ziemniaki i kalafiora podgotuj na p�ltwardo.
 Zetrzyj warzywa na tarce z duzymi oczkami, wymieszaj z reszta skladnik�w, wyrabiaj dwie minuty. 
Z masy formuj kulki, smaz je w goracym oleju. Podawaj z cieplym sosem.


(poleca uw-Aga)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin