Syty i miody.doc

(21 KB) Pobierz
Syta zwykła

Syta zwykła

·         500 g miodu

·         6 l wody

·         750 g melasy lub syropu owocowego

·         po 5-10 g cynamonu, goździków, mięty i chmielu

 

Do wrzącej wody dodać miód, melasę, przyprawy korzenne oraz mięte i chmiel. Gotować na małym ogniu 30 minut. Pić gorącą.

 

Syta ludowa

·         1 kg miodu

·         20 g chmielu

·         cynamon do smaku

·         4 l wody

 

We wrzącej wodzie rozpuścić miód, dodać chmiel, cynamon i gotować na niewielkim ogniu 2-3 godziny. Ugotowany napój przefiltrować przez dwie warstwy gazy, wystudzić. Tę sytę pije się na zimno.

 

Syta władimirowska

·         1 l wody

·         200 g miodu

·         5 g goździków

·         5 g cynamonu

·         5 g imbiru

·         Liście laurowe

 

Miód wymieszać z wodą i gotować 20 minut. Dodać przyprawy i gotować jeszcze 5 minut. Napój przecedzić przez gazę i zabarwić palonym cukrem.

 

Miód aromatyczny

·         1 kg miodu

·         9 l wody

·         po 5 g cynamonu, kardamonu, korzenia fiołka

·         3 g goździków

·         12 g żelatyny

·         2 g chmielu

·         kromka bułki

·         50 g drożdży

 

Do wody dodać miód, cynamon i gotować, aż w garnku pozostanie mniej więcej połowa płynu. Płyn wystudzić do temp. 30ºC, włożyć niewielką kromkę bułki posmarowaną drożdżami i chmielem. Odstawić na 1 godzinę do fermentacji. Jeśli proces fermentacji odbywa się powoli, dodać drożdże. Płyn przecedzić, przelać do beczułki lub gąsiora, włożyć przyprawy korzenne zawinięte w gazę, a także żelatynę uprzednio namoczoną w letniej wodzie. Naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 dni. Odstały miód przelać do butelek, szczelnie zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu przez 2 miesiące. Jest to wystarczający okres na dojrzewanie miodu.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin