zapp i rurki.docx

(111 KB) Pobierz

 

Zapp

1 duże op. okrągłych biszkoptów
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl gorącej wody
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie truskawkowa, gruszkowa, niebieska - wieloowocowa + jabłkowo-miętowa na wierzch deserku)
owoce do dekoracji ( u mnie banany i truskawki)
ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki)

 http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=71035

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/pld.png

 

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/cd.png

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/plg.png

 

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/cg.png

 

 

 

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/pld.png

 

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/cd.png

Zapp czyli tęcza na talerzu

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=71036
Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.
3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
Mleko  Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.
Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=71037 

Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=71038

Ponownie wstawić do lodówki.
Smacznego!

Przepis - Waniliowe rurki

 

 

 

 

 

 

Składniki

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=21485

Składniki:

Ciasto:

·         1/2 kg mąki

·         25 dag margaryny

·         1 cukier waniliowy,

·         ok 1 szkl gęstej kwaśnej śmietany


Krem:

·         4-5 żółtek

·         1 szkl curku

·         1/2 l mleka

·         3 łyżki mąki

Dodatkowo:

·         cukier waniliowy do posypania

 

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/pld.png

 

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/cd.png

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/plg.png

 

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/cg.png

 

 

 

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/pld.png

 

http://www.wielkiezarcie.com/g/p/cd.png

 

Wykonanie:

1.      Mąkę z margaryną posiekać, dodać śmietanę, cukier waniliowy. Dokładnie wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce ok. 1-2 godz.

2.      Po tym czasie wyciągnąć ciasto, wałkować, kroić w paski i nawijać na rurki.

3.      Wierzch smarować białkiem przy użyciu pędzelka. Posypać cukrem waniliowym lub zwykłym i do piecyka, piec na złoty kolor.


Krem:

1.      Mleko wstawić na gaz dodać cukier. W osobnym naczyniu żółtka zmiksować z mąką i częścią mleka. Zmiksowane jaja wlać do gotującego się mleka.

2.      Utrzeć jedną kostkę masła, dodawać po łyżce kremu (można dodać zapach waniliowy). Krem do woreczka i wypełniamy rurki.

 

·         Z 1,5 porcji ciasta i 1 porcji kremu wychodzi 55 rureczek. Troszkę pracochłonne ale efekt... sami spróbujciehttp://www.wielkiezarcie.com/emoticons/thumbsup.gif

·         foremki kupiłam w sklepie z gospodarstwem domowym za 10 sztuk zapłaciłam ok.6 zł. Paseczki najlepiej wycinać radełkiem karbowanym - ja się jeszcze nie dorobiłamhttp://www.wielkiezarcie.com/emoticons/laugh.gif

SMACZNEGOhttp://www.wielkiezarcie.com/emoticons/thumbsup.gif

 http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=34437 http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=23891

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin