Wyśmienite cappucino.doc

(24 KB) Pobierz
Wyśmienite cappucino (ciasto)

Wyśmienite Cappucino

 

Składniki:

 

Biszkopt:

·        4 jajka

·        ½ szklanki cukru

·        ¾ szklanki mąki krupczatki

·        ½ łyżeczka proszku do pieczenia

·        aromat arakowy

 

Masa budyniowa:

·      1 ½ szklanki mleka

·      2 budynie śmietankowe

·      25 dag margaryny

·      1 szklanka rodzynek

·      ½ szklanki kokosu

·      ½ szklanki płatków migdałowych

 

Masa Cappuccino:

·      1 szklanka mleka

·      1 szklanka Cappuccino orzechowego (w proszku)

·      2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka"

·      1 łyżka żelatyny

 

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną ostudzoną wodą wymieszaną z aromatem arakowym.

Szklankę mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budynie i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodać budyń. Pod koniec ucierania dodać rodzynki, kokos i płatki migdałowe. Masę budyniową wyłożyć na ostudzony biszkopt.

Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, ostudzić. Zimne zmiksować ze śnieżką. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić i połączyć z masą. Następnie całość wyłożyć na masę budyniową. Schłodzić w lodówce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin