Składniki:
Biszkopt:
· 4 jajka
· ½ szklanki cukru
· ¾ szklanki mąki krupczatki
· ½ łyżeczka proszku do pieczenia
· aromat arakowy
Masa budyniowa:
· 1 ½ szklanki mleka
· 2 budynie śmietankowe
· 25 dag margaryny
· 1 szklanka rodzynek
· ½ szklanki kokosu
· ½ szklanki płatków migdałowych
Masa Cappuccino:
· 1 szklanka mleka
· 1 szklanka Cappuccino orzechowego (w proszku)
· 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
· 1 łyżka żelatyny
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną ostudzoną wodą wymieszaną z aromatem arakowym.
Szklankę mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budynie i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodać budyń. Pod koniec ucierania dodać rodzynki, kokos i płatki migdałowe. Masę budyniową wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, ostudzić. Zimne zmiksować ze śnieżką. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić i połączyć z masą. Następnie całość wyłożyć na masę budyniową. Schłodzić w lodówce.
kleeberga50