Wiewiórka.doc

(22 KB) Pobierz
Wiewiórka

Wiewiórka

 

Składniki:

·        2 szklanki mąki

·        1 szklanka cukru

·        4 jajka

·        ½ szklanki oleju

·        1 łyżeczka proszku do pieczenia

·        1 łyżeczka sody oczyszczonej

·        1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich

·        3 duże jabłka

 

Sposób wykonania:

 

Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i nadal ubijać. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i starannie wymieszać. Nadal mieszając cienkim strumykiem wlać olej.

Do gładkiego ciasta dodać orzechy włoskie i pokrojone w plasterki wcześniej obrane jabłka, wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksowej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C. i piec ok. 35 minut.

Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin