Sernik na zimno.doc

(28 KB) Pobierz
Sernik bez pieczenia

Sernik na zimno

 

Składniki:

Masa serowa:

·        4 serki waniliowe homogenizowane (4 x 15 dag)

·        25 dag masła

·        4 żółtka

·        3 łyżki cukru pudru

·        cukier waniliowy

·        2 pełne łyżki żelatyny

·        5 dag rodzynek

·        5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

·        aromat rumowy

Ponadto:

·        5 dag białej czekolady

·        5 dag mlecznej czekolady

·        ok. 6 łyżek mleka

·        ok. ½ szklanki orzechów włoskich

 

Sposób wykonania:

Rodzynki zalać gorącą wodą dodać kilka kropel aromatu rumowego i zostawić na ok. 1 godzinę. Następnie osączyć je z wody. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać stopniowo serki waniliowe, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec dodać ostudzoną żelatynę, rodzynki i skórkę pomarańczową. Delikatnie wymieszać.

Średniej wielkości tortownicę posmarować olejem. Orzechy włoskie drobno pokroić i obsypać nimi boki tortownicy. Następnie masę serową wyłożyć do tortownicy. Każdą czekoladę rozpuścić osobno z ok. 3 łyżkami mleka i polać nimi sernik. Schłodzić w lodówce.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin