Składniki:
Ciasto:
· 2 szklanki mąki
· 1 szklanka cukru pudru
· cukier waniliowy
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 25 dag margaryny
· 4 żółtka
· 2 łyżki śmietany
Ponadto:
· słoik dżemu wiśniowego
· bakalie (rodzynki, kokos, orzechy włoskie)
· galaretka wiśniowa
Beza:
· 4 białka
· 4 łyżki cukru
· 1 łyżka octu
Krem:
· 1 budyń waniliowy
· 2 szklanki mleka
· 10 dag masła
· ½ szklanki cukru pudru
Do dekoracji:
· polewa czekoladowa
· kokos
Sposób wykonania:
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Dodać margarynę, żółtka i śmietanę. Ciasto wyrobić, podzielić na 2 części i rozłożyć na 2 formach wyłożonych folią aluminiową wysmarowaną tłuszczem. Każdy placek ponakłuwać widelcem, posmarować dżemem, wyłożyć bezę (białka ubić, dodać cukier, ocet i podzielić na 2 części) i posypać bakaliami.
Upiec osobno dwa takie same placki. Każdy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 160-170°C. Ostudzić.
Budyń ugotować, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając budyń.
Na jeden placek wyłożyć galaretkę wiśniową pokrojoną w kostkę (galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, gdy stężeje pokroić w kostkę), na nią wyłożyć krem, a na krem drugi placek. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową i posypać kokosem.
Schłodzić w lodówce.
kleeberga50