INSTRUKCJA BHP OBOWIĄZUJĄCA W SKLEPACH SPOŻYWCZYCH.doc

(24 KB) Pobierz

INSTRUKCJA BHP

OBOWIĄZUJĄCA W SKLEPACH SPOŻYWCZYCH

 

Każda placówka handlowa wraz z otoczeniem podlega bezwarunkowo zabiegom mycia i dezynfekcji wg następujących wytycznych:

 

1. Urządzenia, naczynia, sprzęt i narzędzia pracy należy myć każdorazowo po zakończeniu

    pracy w następujący sposób :

a) każdy aparat i urządzenie należy rozmontować do mycia tak, aby wszystkie części mogły 

    być dokładnie oczyszczone,

b) do mycia należy stosować miękkie szczoteczki lub zmywaki plastikowe,

c) temperatura wody do mycia winna być nie niższa niż 40O C. Wodę zmiękczamy sodą    

    lub detergentem Miraks, Ludwik itp. Następnym etapem mycia jest płukanie naczyń 

    gorącą bieżącą wodą,

d) myte uprzednio naczynia należy poddać wyparzeniu przez zanurzenie ich w wodzie o  

    temp. co najmniej 85O C na okres 5 minut,

e) naczynia oraz narzędzia pracy po umyciu należy przechowywać w odpowiednim miejscu.

 

2. Myciu i dezynfekcji podlegają również zlewozmywaki, klamki drzwiowe , drzwi ,podłogi

    lamperie lub glazury na ścianach. Ponadto należy sukcesywnie przynajmniej jeden raz   

    dziennie trzepać wycieraczki, usuwać wszystkie odpadki i stłuczki z pomieszczeń zakładu i  

    terenu otaczającego. Zamiatać i spłukiwać wodą (za pomocą węży gumowych) podwórka, 

    myć i chlorować muszle klozetowe, zbiorniki na odpadki i śmiecie, studzienki ściekowe itp.

 

3. Wszystkie umywalki jeżeli brak jest suszarek do rąk muszą być zaopatrzone w papier,

    ściereczki lub papier w rolce, mydło oraz środek dezynfekcyjny do rąk (sterynol lub   

    chloromina).W toalecie musi być zawsze papier toaletowy.

 

4. Przynajmniej jeden raz w tygodniu należy obowiązkowo dokonać mycia okien, kloszy i      

    żarówek, odkurzać ściany i sufity. Ponadto należy dokonywać przeglądu aparatury i   

    sprzętu celem dokonania naprawy lub wymiany zużytych przedmiotów.

 

5. Szafki na odzież osobistą i ochronną również muszą być sprzątane, myte i dezynfekowane 

    w terminie jak wyżej.

 

6. Kloce do mięsa należy po dokładnym wyskrobaniu skrobakiem i szczotką drucianą  

    posypać (po zakończeniu pracy) solą i przykryć papierem.

 

7. Noże, topory itp. po dokładnym wyszorowaniu w gorącej wodzie i osuszeniu ułożyć w

    odpowiednim miejscu.

 

8. Personel sklepu winien nosić zawsze czystą odzież ochronną.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin