· Ciasto:
· 4 jajka
· 8 łyżek mąki tortowej
· 8 łyżek mąki ziemniaczanej
· 1 szklanka cukru pudru
· 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
· margaryna i mąka do wysmarowania blachy
· Krem:
· 1 Krem do Tortów o smaku toffi Dr. Oetkera
· 300 ml schłodzonego mleka
· 100 g masła
· Nasączenie do wyboru :
· Wersja z alkoholem:
· 100 ml ajerkoniaku, 50 ml mleka
· Wersja bez alkoholu:
· 150 ml słabej, lekko osłodzonej herbaty
· Polewa :
· 1 czekolada deserowa
· 8-9 łyżek słodkiej śmietanki 30% tł.
· Do dekoracji:
· 100 g grubo posiekanych orzechów włoskich
· 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania: Spód tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować margaryną i obsypać mąką. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodając kolejno po 1 żółtku. Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać stopniowo do ciasta, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Ciasto nałożyć do tortownicy i piec 45 min. Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany) Piekarnik gazowy: temp. 180° C (nie powinien być podgrzany) Do wysokiego naczynia wlać schłodzone mleko, wsypać zawartość torebki, miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W osobnym naczyniu utrzeć miękkie masło na „puch”, a następnie dodać je do kremu, miksując wszystko na gładką masę. Wystudzony biszkopt podzielić na trzy blaty. Ajerkoniak zmieszać z mlekiem i nasączyć krążki biszkoptu. Krem toffi podzielić na trzy części. Krem nałożyć na każdy krążek ciasta. Krążki złożyć razem, a następnie posmarować górę i boki ciasta. Tort odstawić do schłodzenia w lodówce. Cukier puder rozpuścić w małym płytkim garnku, gdy lekko zbrązowieje, odstawić z ognia, wsypać orzechy i szybko wymieszać razem z cukrem. Wyłożyć na talerz, po ostygnięciu porozdzielać na kawałki. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnka, dodać śmietankę, rozpuścić na małym ogniu, lekko schłodzić, następnie wylać na środek ciasta i szybko rozsmarować. Wierzch tortu posypać orzechami, ponownie wstawić do lodówki.
ROZAROZ